23948sdkhjf

Läskskatt kan vara effektivt

En ny studie utförd i Philadelphia visar att konsumtionen av sötade drycker sjönk drastiskt efter införandet av läskskatt.
I januari 2017 infördes en så kallad "läskskatt" i Philadelphia, USA, vilket ökade priset på sötade drycker med upp till 20 procent. Nu har forskare vid Drexel University i Philadelphia undersökt hur skatten kortsiktigt påverkade konsumtionen av sötade drycker bland invånare i staden.

Omkring 900 män och kvinnor deltog i studien, vars konsumtionen av sötade drycker mättes en månad innan samt i två månader efter att skatten infördes. Resultaten jämfördes också med 900 personer i tre närliggande städer där skatt inte införts.

Studien visar att sannolikheten för att invånarna i Philadelphia skulle dricka läsk dagligen minskade med 40 procent, respektive 60 procent för energidrycker. Samtidigt var sannolikheten att de skulle dricka flaskvatten dagligen 58 procent högre, skriver Time Magazine . För sockrade fruktdrycker, som också omfattades av höjningen, såg forskarna inga förändringar.

– Vi kunde inte fastställa om detta berodde på att återförsäljarna inte höjde priserna för fruktdrycker eller om konsumenterna valde att betala mer för dessa drycker. De kanske ses som mer hälsosamma än läsk, trots att de innehåller samma mängder tillsatt socker, säger Amy Auchincloss, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

I studien, som publiceras i American Journal of Preventive Medicine, säger man att det är för tidigt att dra slutsatser om skatten har längre implikationer för att minska konsumtionen av sötade drycker, men att studier från andra platser med liknande skatter visar att det finns tendenser till detta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08