23948sdkhjf

Bristande kunskap om livsmedelsförpackningar

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

67 procent av svenskarna anser att livsmedelsförpackningar är dåliga för miljön och 57 procent tycker att livsmedelsförpackningar ska avvecklas. Men efter att ha fått bakgrundsinformation fick många en mer positiv inställning till livsmedelsförpackningar. Det visar en undersökning från Livsmedelsföretagen.

Läs också: Stillastående svenska producenter oroas av Brexit

Inför seminariet ”Förpackningar kan sätta stopp för världssvälten” i Almedalen i somras gjorde Livsmedelsföretagen i samarbete med Novus en undersökning om allmänhetens inställning till och kunskap om matsvinn och livsmedelsförpackningar. Många av de som har tillfrågats har en klart negativ inställning till förpackningar. Exempelvis trodde hälften att en inplastad gurka bara håller lika länge som en gurka utan plast.

– Det borde vara självklart för alla att en inplastad gurka har längre hållbarhet. Det här visar att kunskapen om förpackningar tyvärr är alldeles för låg, och här måste hela livsmedelsbranschen ta sitt ansvar och bli bättre på att informera. Förpackningar förlänger livslängden på många färskvaror, och möjliggör att en stor del av maten som produceras i Europa faktiskt når konsumenterna, säger Patrik Strömer, policyansvarig på Livsmedelsföretagen.

Innan de svarande i undersökningen fick information om fördelarna med förpackningar svarade bara 5 procent att livsmedelsförpackningar är bra för miljön. Efter att ha fått information ökade andelen till 20 procent. Detta visar att kunskap och information är avgörande för inställningen till förpackningar.

I svaren från undersökningen framgår att många ser livsmedelsförpackningar som något onödigt och dåligt som skräpar ner. En majoritet anser att livsmedelsförpackningar ska avvecklas på sikt och 43 procent ser felaktigt förpackningarna som ett större klimatproblem än matsvinn. Plast är det material som flest associerar till livsmedelsförpackningar och som väcker störst irritation. De senaste månadernas mediala fokus på den omfattande plastnedskräpningen i haven spelar säkert en roll.

– Livsmedelsförpackningar och förpackningsinnovation är en absolut förutsättning för att vi ska kunna föda tio miljarder människor år 2050 och uppnå Agenda 2030-målet om ingen hunger. Idag är brist på bra förpackningar en bidragande orsak till att mat som produceras inte når konsumenterna, framförallt i utvecklingsländer. De som förespråkar att förpackningar borde avskaffas pratar från en väldigt privilegierad position, säger Sara Sundquist, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen.

Kort sammanfattning av undersökningen

  • Plast, kartong och papper är de material som flest tänker på när de hör ordet livsmedelsförpackningar.
  • Återvinningsbara förpackningar i papper och kartong uppskattas extra mycket. Förpackningar av plast irriterar extra mycket.
  • Nära sju av tio (67%) svarande anser att livsmedelsförpackningar generellt är dåligt för miljön.
  • Andelen som tycker att livsmedelsförpackningar är bra för miljön ökar från 5% till 20% efter att man har fått information om fördelarna med förpackningar.
  • Nära två tredjedelar (65%) uppger att de slänger mindre mat än svenskar i genomsnitt. Nära åtta av tio (78%) tror att matsvinnet är som störst inom hushåll, restauranger och storkök. 20% tror att det är störst inom livsmedelsproduktionen.
  • Att förpackningen är lättöppnad, återvinningsbar och skyddar innehållet är några av de viktigaste funktionerna.
  • Nära sex av tio (57%) instämmer i påståendet att livsmedelsförpackningar ska avvecklas på sikt, kvinnor instämmer i högre utsträckning i detta påstående.
  • Hälften av de svarande (50%) tror att en inplastad gurka och en gurka som inte är inplastad har ungefär lika lång hållbarhet. Fakta är att en inplastad gurka har minst dubbelt så lång hållbarhet. Rätt hanterad har den tom 3–4 gånger så lång hållbarhet.

Om undersökningen
Livsmedelsföretagens undersökning utfördes av Novus den 8–13 juni 2018. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18–79 år och drygt 1 000 intervjuer genomfördes i Novus Sverigepanel. Deltagarna till panelen har rekryterats via webbintervjuer i en så kallad slumpmässig rekrytering.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
6

Matpriskollens undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

En småbarnsfamilj kan spara 15 000 kronor per år beroende på val av butik.

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Ica-butik har brunnit ned

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Plus

Chefsintervjun
"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Arkiv
Plus

Mötet
Utmaning: "Alla ska dra åt samma håll"

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Astrid Lovén Persson jobbar för att den siffran ska öka. "Ett ägg per dag tycker jag man kan äta."

Anammas kunder slussas till Coop

Katrineholm förbjuder tiggeri

IcaX med ny app mot det uppkopplade köket

Icas innovationshubb släpper ny lösning.

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Slakteri skållade levande kycklingar

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

Coop pilottestar e-handel till Landvetter i Göteborg. ”Bara en av väldigt många idéer”, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör på Coop Online till Fri Köpenskap.

City Gross och Jontefonden vann pris

Axfood fortsätter köra med Circle K

Plus

Dagligvarugalan
Vinnarna i fiskdisken på studieresa i Norge

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Butikerna hyllar vårbudgeten

Plus

Forskning: Med mobilen i handen ökar snittköpen

Plus

Non food kryper närmare maten

Hyvlade timmar i Norrköping återställda

Slopar buräggen i emv

Ica byggde hållbarast

Ny Hemköp öppnad i Malmö

Gränslöst sötsugna norrmän rekordhandlade

Priserna stod stilla under mars

Så mycket väntas påsken sälja för

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Allt fler planerar att påskhandla online

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Krönika
”Sänk temperaturen i kylkedjan”

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137