Hållbar Livsmedelskedja vill ta tydligare grepp

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Konkreta råd till alla i livsmedelskedjan.

Branschinitiativet Hållbar Livsmedelskedja startade i samband med matkonferensen Eat Stockholm Food Forum för tre år sedan.

Läs också: De fick Livsmedelspriset

Nu börjar konkreta resultat av arbetet ta form.

Målet för initiativet är att bidra till att nå en hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion till år 2030, med fokus på den svenska livsmedelskedjan. De tre största dagligvaruaktörerna, Ica, Coop och Axfood är med, samt ett antal stora producentföretag. Arbetet koordineras av WWF.

Före sommaren presenterade initiativet en vägledning till mer hållbara produkter i livsmedelskedjan.

För att kunna leva upp till de höga målsättningarna att driva nyckelfrågor och skapa lösningar med mätbar betydelse där åtgärderna har potential att få brett genomslag, har initiativet tagit fram ett gediget material.

Läs också: Lidl satsar på hållbarhet

– Vägledningen består av två delar. I den första delen analyserar vi vad företagen behöver adressera, och visar exempel på åtgärder för att åstadkomma långsiktigt hållbara livsmedel. Därefter visar vi på åtgärder som företagen kan vidta redan i dag för att lyfta botten, det vill säga minimera den största negativa påverkan ut hållbarhetssynpunkt, samt växa toppen, öka andelen bättre produkter i livsmedelskedjan, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

Initiativet har valt ut ett antal vanliga råvarukategorier: spannmål, mjölkprodukter, kött- och charkprodukter, vildfångad och odlad sjömat, frukt och grönt, vegetabiliska oljor, socker samt kaffe, te och kakao. De har analyserat vad företagen i livsmedelskedjan behöver adressera för att råvarukategorierna ska bli långsiktigt hållbara, så kallade väsentlighetsanalyser. Sådana har också gjorts för hela leverantörskedjan samt för förpackningar och emballage.

För att ytterligare konkretisera vad som behöver göras har man tagit fram Hållbarhetsagendor för varje kategori.

Som ett exempel tar Hållbarhetsagendan för spannmålsprodukter upp åtgärder som att öka andelen Krav- EU- och Sigillcertifierade produkter under ”Öka toppen” och att minimera andelen spannmål odlat med stråförkortningsmedel och med för hög kadmiumhalt, under ”Lyfta botten”.

Läs också: Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

– Att företagen nu samlas omkring denna viktiga fråga och tillsammans arbetar med hållbarhetsutmaningarna är mycket viktigt. Samverkan är viktigt för att åstadkomma konkreta resultat, säger Claes Johansson, medlem i initiativets styrgrupp och hållbarhetschef på Lantmännen.

Initiativets förslag och åtgärder ska fördjupas ytterligare vid ett seminarium som hålls den 12 september under årets Livsmedelsdagar i Halmstad.

Här hittar du Hållbar Livsmedelskedjas vägledningar.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Willys lanserar nytt butikskoncept

Axfoods draglok Willys presenterar ett nytt butikskoncept. På sikt ska alla butiker ställas om. ”Många månaders slit ligger bakom.”

Norsk citronläsk retar Coca-Cola

Glada dagar för stadskärnorna

Det svenska äpplet vinner mark

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Nyhetsbrev

Coop öppnar för prishöjningar på kött

En egen undersökning visar att sju av tio medlemmar kan tänka sig att betala mer för att rädda bönderna.

Arkiv

Itab vinstvarnar

Ännu ett franskt pris till Picadeli

Fazer utökar havresatsning

Årets premiärhummer såld — kilopris 83 000

FMCG-kvinnorna som får mentorstipendierna

Slakteri riskerar vite

Ica Maxi fick stänga

Läkarförbundet rasar över Icas miljonaffär: ”Farligt för patienterna”

Sveriges läkarförbund rasar över Apotek Hjärtats 335 miljoners-affär med nätläkartjänsten Min Doktor. ”Jag är väldigt oroad över utvecklingen”, säger Elin Karlsson, kirurg och ordförande till Fri Köpenskap.

Bergendahls går över en miljard

Retrotrend ritar om kartan för ölproducenter

Flaskorna tvättas och återanvänds stället för att smältas och återvinnas.

Willys på vegomarsch

Stora Coop öppnar i morgon

Coop slår upp dörrarna på Stora Coop i Falkenberg i morgon. 2 100 kvadratmeter med extra allt. "Det är jätteroligt och en jätteutmaning", säger butikschefen Emma Sabovic.

Här säljs redan julmust

På nytt jobb
Krav anställer ansvarig för dagligvaruhandeln

Tar in kompetens från Mat.se.

Svenska kex till 500 Tesco-butiker

Dagligvarugalan
Nu står det klart: Här är Årets Butik 2018

Priset för Årets Butik på Dagligvarugalan gick till Ica Maxi Nacka.

Dagligvarugalan
Här är alla vinnarna på Dagligvarugalan 2018

Under dagligvarubranschens stora galatillställning korades 20 lyckliga vinnare.

Här öppnar Coop Online

Butiken tvingas ha folie bakom disken

Dagligvarugalan
De vann pris för Årets Ostavdelning

Dagligvarugalan
De har Årets bästa Tidskriftsbutik

Dagligvarugalan
De fick priset för Årets Förbutik

Dagligvarugalan
De vann pris för Årets Kassazon

Dagligvarugalan
Det här är årets Djupfrystavdelning

Dagligvarugalan
De har Årets Fiskavdelning

Dagligvarugalan
De stod för Årets Matinspiration

Dagligvarugalan
Här finns årets bästa Kött- och charkuteriavdelning

Dagligvarugalan
Det här är Årets Ekobutik

Dagligvarugalan
Hon är Årets Syftesdrivna ledare

Dagligvarugalan
De belönas för årets bästa Hållbarhetsinitiativ

Sänd till en kollega

0.146