23948sdkhjf

Originalbagarn i konkurs efter extremsommaren

Tre produktionsställen berörs när EMV-bageriet går i konkurs – den varma sommaren nämns som största orsaken.
EMV-bageriet Originalbagarn, med bagerier i Växjö, Nynäshamn och Omne, försattes i fredags i konkurs. Sammanlagt berörs 150 anställda av konkursen rapporterar SVT Nyheter Småland .

Dels har företaget dragits med svag lönsamhet, men även den varma sommaren har medfört problem på flera sätt. Enligt vd Magnus Norbäck drabbades man bland annat av produktionsstörningar, då maskinerna utsattes för alltför hög värme.

Samtidigt benämns också ökade råvarupriser i spåret av torkan – exempelvis mjöl, rapsolja och margarin – som käppar i hjulet. Vissa av priserna har gått upp med 30 procent, något som blev för mycket i en bransch där marginalerna ofta pressas.

– Kostnadsökningen gjorde helt enkelt att styrelsen tvingades ta beslut om konkurs, säger Magnus Norbäck till Smålandsposten .

En konkursförvaltare driver nu vidare bolaget i jakt på en köpare av verksamheten, och intressenter har redan hört av sig om bolaget.

– Vår förhoppning är att vi ska vara klara om en månad, eller senast om två månader, säger konkursförvaltare Mats Emthén till SVT.

Bolaget Originalbagarn är ett EMV-bageri, vars försäljning till cirka 95 procent går till detaljhandeln. Man har funnits sedan 2014, då företaget tog över konkursade Växjöbagarn. Därefter har bolaget vuxit till att omfatta ytterligare två bagerier: ett i Nynäshamn (tidigare Nynäsbageriet) samt ett i ångermanländska Omne.

Det senare köptes så sent som i maj i år från Polarbröd, vilket Food Supply rapporterade om .

Food Supply söker Originalbagarn för en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14