23948sdkhjf

Sill på bordet kräver avancerad process

| Av Martin Wänerholm | Tipsa redaktionen

Vi har besökt sillfabriken.

Fiskebåten Carmona lägger till vid kajen hos Scandic Pelagic i Ellös på Orust med nyfångad sill som här börjar sin resa till konsumenterna. Personal från företaget kontrollerar temperatur, kvalitén och storleken på fisken innan den pumpas in anläggningen. Det är full fart när fisken fileas och skärs i lämpliga bitar som sedan ska läggas in i en första lag/kryddblandning innan den skickas vidare för ytterligare förädling hos stora livsmedelskedjor som Klädesholmen Seafood, Marenor med flera i Sverige, Danmark, Polen, Baltikum och Tyskland. Det som tillsätts är bland annat ättiksyra, saltlake och kryddor, men varje marknad har sina egna krav på proportionerna i blandningen eller vilka kryddor som ska användas.

Läs också: Färdiglagat lyfter fiskavdelningen

Det krävs alltså en process som kan hantera de olika kraven. För ett tag sedan fanns ett behov att bygga om denna del av anläggningen.

De hade ett äldre system som var uttjänt, de har också ökat sin produktion och hade bristande kapacitet. Det var alltså en fråga om att både uppdatera och uppgradera systemen. De ville även ta bort den manuella hanteringen bland annat kring kontroll av halten ättiksyra och när det gäller att snabbt skifta mellan de här olika blandningarna beroende på marknad, säger Mats Josefsson på företaget Processing Water Treatment.

Processing har tillsammans med Scandic Pelagic projekterat det nya beredningssystemet som består av många olika delar. Först krävs ett doseringssystem för flödena av de olika starkt koncentrerade, ibland farliga vätskorna, inklusive blandningskärl där kryddor och salt tillsätts i rätt mängd. Systemet måste också innehålla säkerhetsventiler om högt tryck skulle uppstå i processen. För att säkerställa kvalitén på blandningen finns en rad instrument för bland annat mätning av syra och salthalter. Då kemikalierna är aggressiva är det viktigt att de förvaras invallade på säkert sätt så att arbetsmiljön blir säker och inga utsläpp kan ske till havet som ligger precis utanför anläggningen.

Från blandningskärlen pumpas vätskan vidare till lagringstankar i väntan på att rätt blandning ska pumpas ut till processlinjen vid behov.

Läs också: Kvalitetsfisk köper Danmarks största sushileverantör

– Vi har prefabricerat allt detta på vår verkstad i Kungsbacka. Så vill vi gärna jobba, särskilt när det är livsmedelsklassat utrymme som ställer särskilda krav.

Mats Josefsson tycker inte att det är särskilt svårt att bygga en anläggning som ska klara de stränga livsmedelskraven, det gäller bara att se till att personalen har kunskap om den lagstiftningen som gäller. Däremot har det funnits annat som krävt en del tankearbete.

– Den största utmaningen är den korrosiva miljön, det är helt makalöst korrosivt. Först har du saltvatten, sedan tillsätter du ytterligare salt och slutligen även syra. Det har ställt stora krav på att rätt material och rätt komponenter.

Vid val av material används mycket plast i korrosiva miljöer så lång det går. Tankarna och en stor del av ledningarna är gjorda i livsmedelsgodkänd polyeten. Fördelarna är att det går att bygga komplexa rörsystem med plast och att det är relativt lättarbetat. Plast är dock inte något bra val när det gäller högre tryck eller temperaturer för då krävs väldigt tjocka delar vilket skulle bli dyrt och ohanterligt utan då är det rostfritt/syrafast stål som används.

Läs också: Grossister håller på årets Kalix löjrom

En nackdel är att den vanlige rörläggaren inte alltid är van vid att arbeta med industrirörsystem i polyeten. Det kan vara en svårighet om kunden vill göra en mindre justering eller ändring. Ofta vill ju kunden inte hamna i knäet på en leverantör.

Processing tillverkar ingen egen utrustning utan deras kunskap ligger främst i att sätta samman olika komponenter till rätt funktion. Ofta sker detta i samråd med slutkunden. Det handlar dock inte om att köpa in specialmaterial utan det är standardkomponenter hos de olika tillverkarna som används och anpassas efter kundens önskemål.

– Det är slitet uttryck men varje uppdrag är verkligen unik. Det går inte att ha ett färdigt doseringssystem av en viss typ hemma på hyllan, det blir aldrig applicerbart.

På Scandic Pelagic är det just nu högtryck. När sillen lagts i tunnor och fått rätt lag ställs de in på kyllagret i väntan på transport till nästa steg i livsmedelskedjan, för att till slut hamna på någons bord till midsommarfesten.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Megahelg väntar: ”Tippar 40 procent upp”

Löning, barnbidrag, pension och Black Friday. Butikerna laddar för megaförsäljning. ”Vi pumpar ut varor”.

Vd-skifte på Martin & Servera

Rootfruit flaggar för förlust

Ledare
Ögontjänare är vi allihopa

Klarna ska ge småföretagare en Boost

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Nu kan norrmännen hämta mat i lådor

Arkiv

Nypremiär för Luleåbutik

Fortsatt förlust för Simris Alg

Ica stöttar Röda Korset i ny julkampanj

Årets julklapp återvunnen

City Gross firade sitt första kvartssekel

På nytt jobb
Hemköps tidigare vd ska lyfta Coop

Lidl tar över egna brödavdelningar

​Löfbergs rekordinvesterar i Karlstad

Satsningen kan bli den största investeringen i företagets historia.

Ett steg närmare ny Svedalabutik

På nytt jobb
Ny vd för Lindvalls Chark

Nytt varumärke för Bergendahls

Matpriskollen: Frukt och grönt är säkra kort

Så drabbade snökaoset butikerna

Smakstart för Fodis crowdfunding

Mötet
"Kanske är jag lite för tydlig med medarbetarna"

Bella Goldman följer sitt hjärta och andas företaget hon jobbar på. – Sådan har jag alltid varit på gott och ont, säger hon.

Klart med Coops nya bygge

Butiken öppnar nästa vinter.

Första spadtaget för City Gross tredje

Dagligvarugalan
Tipsen: Så fick Maxi Partille klirr i kassan

Tajta band med leverantörerna fick fart på försäljningen. Brödavdelningen växer dubbelt så snabbt som övriga butiken.

Mötet
Axfoods HR-direktör slutar

Två butiker – två anlagda bränder

Svidande kritik mot livsmedelsjättarna

Plus

Nu hårdnar leveranskriget

Fazer säljer världens mest sällsynta choklad

På nytt jobb
Hon är ny på Coop Nord

Ny Coop i Icas gamla lokaler

Här öppnar City Gross

Butiken satsar på expressbeställning

Handlarna tror på julen

Ny vision och design från Stjärnägg

Matpriserna har sjunkit

Sänd till en kollega

0.195