23948sdkhjf

Klimatkrisens radikala möjligheter


| Av admin | Tipsa redaktionen

Sprillos vd Christina Cheng i en krönika om att den mest radikala förändringen kan göras på arbetstid.

Livet sägs vara det som smyger sig förbi oss medan vi planerar allt storslaget som vi ska göra med det. Ibland tänker jag att den beskrivningen är mer passade för jordens undergång, vi skapar en obeboelig planet för våra barnbarn medan vi lunkar på i våra vardagsliv. Därför var det både drabbande och befriande när den samlade forskareliten i IPCC-rapporten i augusti ifjol slog fast att vi har 12 år på oss att undvika en total klimatkatastrof. Vi kan ta det igen. 11 år (numera). Och det händer just nu, sakta, sakta i varje minut.

Så hur ska vi agera på detta? Radikalt tänker jag. Vi måste bli radikala i allt vi gör. Privat är den största skillnaden du kan bidra med förmodligen att sluta flyga. Eller bestämma dig för att bara flyga en väg. Du kommer också få möjlighet att fnissa när du märker att det är minst lika radikalt ur ett socialt perspektiv, i klar paritet med att tacka nej till biffen för ett par år sedan. 

Det kan vara så att den mest radikala förändringen du kan göra är på arbetstid, vilket vi pratar oväntat lite om. Det sägs att det tar 10 000 timmar att bli världsmästare. Det är ungefär 5,5 år i arbetstid, så du kommer att hinna bli världsmästare två gånger innan vi når deadline för att rädda klimatet. Använd den tiden väl, se till att jobba på ett företag som vill vara en del av lösningen.

Johan Rockström menar att omställningen till ett hållbart matsystem är nyckeln till att vi klarar både Parisavtalet och FN:s hållbarhetsmål. Det är ju rätt skönt att vara i en bransch som ska gå från att vara klimatbov till klimathjälte. Men det kommer krävas radikala förändringar och stora skiften. 

I den nyligen släppta EAT-Lancet-rapporten tar 37 ledande forskare för första gången fram rekommendationer för matvanor som är både hälsosamma och hållbara. De pekar ut tre nycklar: 

Svinnet behöver halveras – något som redan adresseras och dessutom är begripligt för konsumenter. 

Skiftet mot en mer växtbaserad kost – har påbörjats men en bit kvar. Jämför vi rekommendationerna från rapporten med dagens konsumtion på rött kött och mejeri i Sverige så pekar det på minskningar på 75-85 procent medan njutandet av fullkorn och baljväxter ska upp med 450-550 procent. 

Omställningen till ett hållbart jordbruk – där har vi mest att göra framåt. Vi behöver tänka biologisk mångfald, förbättrad jordhälsa, minskade näringsläckage, större växtföljder och så klart fossilfritt. Något långt bättre än där det svenska jordbruket är i dag, trots att vi är världsledande. Och detta behöver forma en begriplig, tydlig berättelse om vad ett hållbart jordbruk är.

Möjligheter, möjligheter är det jag hör. Men det kräver tydliga, radikala grepp, okonventionella initiativ och ett mod att bryta gamla affärsmodeller och arbetssätt. Vi har inte mycket tid, men den tid vi har är en väldigt spännande tid.

Christina Cheng, vd Sprillo

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
1

Ny storfusion på gång inom Coop

Willys tar över Hemköpsbutik i höst

Coronaviruset
Branschen stöttar ny tjänst – gratis hemleverans av varor till riskgrupper

Fler Hemköpshandlare igång med e-handeln – men svårt att snabba på processen

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Nyhetsbrev

Coronaviruset
Hemköpshandlare stöttar kollegor i city – 10 procent rabatt mot kvitto

Många citybutiker har det tufft just nu. Flera butiker har nu börjat med rabatt för att stötta.

Arkiv

Tungt investerande Coop Väst tappade vinsten

Nu värderas Ica och Axfood högre

Mat.se öppnar onlinebutik för riskgrupper

Coronaviruset
Förbud mot sammankomster med över 50 personer

Plus

Kartan: Här är alla Lidls butiker – och så vill de växa: ”Mycket kvar att göra”

Lidl har planer på att att växa rejält inte minst i västra Stockholm och i Göteborg. Det och mycket mer avsläjar fastighetsdirektören Thomas Brattlöw i Fri Köpenskaps stora intervju och kartläggning.

Coronaviruset
Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Lidl förbereder mark i gränshandelsområde

Coronaviruset
Flyttar fram Icanders öppning

Liten konsumentförening tar över Nettobutik

Coronaviruset
Svensk Dagligvaruhandel slår larm: Svårt att anställa permitterade – de är hellre lediga

”Permitteringsreglerna försvårar för dagligvaruhandeln att hitta personal”, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

Ica Pronto rullas ut brett – 60 butiker inom kort: ”Stöd i en svår situation”

Ambitionen är att 150 butiker ska ansluta under våren.

Plus

Budskapet: Från stormarknad till matmarknad

Stort fokus på upplevelser under den gigantis Euroshop-mässan.

Maxi-butik bygger om och ut: ”Blir lite som en handelsplats”

Producenter vädjar till dagligvaruhandeln – "köp lokalt"

Flexibel seniorrabatt – nytt grepp för att rädda äldre

Coop Oskarshamn ska också driva ”Netto”-butiker med CBS

På nytt jobb
Tidigare Netto-vd blir ny försäljningschef på Willys

Jan Richter efterträder Peter Holm som försäljningschef på Willys.

Coronaviruset
Här stänger Coop för att kraftsamla personal

Nettoköpet och e-handeln fick KF:s resultat att rasa

Coronaviruset
Lidls krispaket – morgonöppet och plexiglas

Chefen har ordet
”Rimligt att vi i vår bransch applåderar för oss själva”

På nytt jobb
Hon går från Martin & Servera till Ica

Coronaviruset
Säljarna rycker ut och plockar varor

Coronaviruset
Nu ska samhällsviktiga yrkeskategorier specificeras

Coronaviruset
”Vi måste gå till handling nu, Anders Svensson”

Coronaviruset
Lidl i samarbete med hotellkedja – säkrar bemanning

Ny Ica-butik öppnar på onsdag

Coronaviruset
Livsmedelsproduktion klassas som samhällsviktig

Avtalsrörelsen
Avtalsförhandlingarna skjuts upp till hösten

Coronaviruset
Systembolaget begränsar öppettider: ”Måste få tid att fylla på hyllorna”

Se alla Företagens egna nyheter

A50- en kraftfull Android mobil POS

Nordic Retail följer de danska myndigheternas rekommendation

Checkpoint Systems på EuroShop 2020

Vad är det bästa köksredskapet att använda på en keramisk

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

E700: Smart och modernt kassa- och betalsystem

Bärkassar som skapar merförsäljning – 3 tips för din bärkassedesign

Presentinslagning: 3 goda råd huvudkontoret bör överväga

Presentpapper till julen 2019 – den hållbara julen

3 tips på miljövänligt emballage utan merkostnader

Miljövänligt emballage – känn dina certifieringar

Hållbar förpackningslösning till Eplehuset

Miljö och kvalitet i fokus hos Filippa K

Acne Studios kamp för miljön med miljövänliga förpackningar

Total emballagelösning till VÆRSGO

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experience Live 2019, Kistamässan

Stormberg gör besparingar på emballage genom nytt samarbete

Hållbar design till Björn Borg

Emballagedesign för e-handel är effektiv branding

Påsen som driver trafik till ARK Bokhandels webbsida

Branding: Så väljer du rätt presentinslagning

Scanlux Packaging blev totalleverantör av emballage till Crosseyes

3 inslagningstrender till vår och sommar 2019

HOPE får miljövänliga och exklusiva påsar från Scanlux Packaging

Sänd till en kollega

0.282