23948sdkhjf

Klimatkrisens radikala möjligheter


| Av admin | Tipsa redaktionen

Sprillos vd Christina Cheng i en krönika om att den mest radikala förändringen kan göras på arbetstid.

Livet sägs vara det som smyger sig förbi oss medan vi planerar allt storslaget som vi ska göra med det. Ibland tänker jag att den beskrivningen är mer passade för jordens undergång, vi skapar en obeboelig planet för våra barnbarn medan vi lunkar på i våra vardagsliv. Därför var det både drabbande och befriande när den samlade forskareliten i IPCC-rapporten i augusti ifjol slog fast att vi har 12 år på oss att undvika en total klimatkatastrof. Vi kan ta det igen. 11 år (numera). Och det händer just nu, sakta, sakta i varje minut.

Så hur ska vi agera på detta? Radikalt tänker jag. Vi måste bli radikala i allt vi gör. Privat är den största skillnaden du kan bidra med förmodligen att sluta flyga. Eller bestämma dig för att bara flyga en väg. Du kommer också få möjlighet att fnissa när du märker att det är minst lika radikalt ur ett socialt perspektiv, i klar paritet med att tacka nej till biffen för ett par år sedan. 

Det kan vara så att den mest radikala förändringen du kan göra är på arbetstid, vilket vi pratar oväntat lite om. Det sägs att det tar 10 000 timmar att bli världsmästare. Det är ungefär 5,5 år i arbetstid, så du kommer att hinna bli världsmästare två gånger innan vi når deadline för att rädda klimatet. Använd den tiden väl, se till att jobba på ett företag som vill vara en del av lösningen.

Johan Rockström menar att omställningen till ett hållbart matsystem är nyckeln till att vi klarar både Parisavtalet och FN:s hållbarhetsmål. Det är ju rätt skönt att vara i en bransch som ska gå från att vara klimatbov till klimathjälte. Men det kommer krävas radikala förändringar och stora skiften. 

I den nyligen släppta EAT-Lancet-rapporten tar 37 ledande forskare för första gången fram rekommendationer för matvanor som är både hälsosamma och hållbara. De pekar ut tre nycklar: 

Svinnet behöver halveras – något som redan adresseras och dessutom är begripligt för konsumenter. 

Skiftet mot en mer växtbaserad kost – har påbörjats men en bit kvar. Jämför vi rekommendationerna från rapporten med dagens konsumtion på rött kött och mejeri i Sverige så pekar det på minskningar på 75-85 procent medan njutandet av fullkorn och baljväxter ska upp med 450-550 procent. 

Omställningen till ett hållbart jordbruk – där har vi mest att göra framåt. Vi behöver tänka biologisk mångfald, förbättrad jordhälsa, minskade näringsläckage, större växtföljder och så klart fossilfritt. Något långt bättre än där det svenska jordbruket är i dag, trots att vi är världsledande. Och detta behöver forma en begriplig, tydlig berättelse om vad ett hållbart jordbruk är.

Möjligheter, möjligheter är det jag hör. Men det kräver tydliga, radikala grepp, okonventionella initiativ och ett mod att bryta gamla affärsmodeller och arbetssätt. Vi har inte mycket tid, men den tid vi har är en väldigt spännande tid.

Christina Cheng, vd Sprillo

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Då öppnar ny Stora Coop – 3000 kvadratmeter

Nu vill regeringen införa skatt på plastbärkassar

Gränshandelsbutik stängs efter storfusk

DVI: Augusti stark månad

Då öppnar Coop Norrbottens nya tillskott

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Han går in i Icas valberedning

Arkiv

Stort intresse från kedjorna för obemannade Moby Mart

Dagligvarugalan
Förra årets galavinnare om året som gått

Ica Sverige lägger ned Supermarket-butik

Coop Norge testar avancerad butiksrobot

På nytt jobb
Från Arla till Svegro

City Gross tar upp kampen om lunchkunderna

Lidl om Coops lågpriskoncept – intressant men inte oroande

Här är handlarna som satsar på skotrar

Optimism i dagligvaruhandeln drar upp handelsindex

Dagligvarugalan
Han levererar ekologisk gris till Dagligvarugalan

3

Krönika
5 miljarder flygblad – är det etiskt?

Sprängattentat mot livsmedelsbutik

Trender i matvärlden: Hyperlokalt och göra gott

Efter Skåneklustret: Hit kommer Lifvs nästa 10 butiker

Plus

Mötet
Bytte dressyrhästen mot egensnickrad butik

På nytt jobb
Axfoods presschef slutar: ”Ska inte mata talgoxar och lösa korsord”

Chefen har ordet
CBS vd: Modigare och tuffare till varje pris

Coop Norrbotten satsar 30 miljoner på butik

De vann årets Livsmedelspris

Astrid och apornas butik i konkurs

Kommentar: Affären som inte blev av och Coops svåra balansgång

På nytt jobb
Hon är ny marknads- och regelutvecklare på Krav

Då öppnar Lidls tredje butik i samma stad

Digital Ica-handlare talar på Retaildagen

Urban Deli intill Hemköps flaggskepp har lagts ned i smyg

Här väntas en ny Lidl – 2 400 kvadratmeter

Coop lägger ned anrik kosmetikbutik

Lanthandel i konkurs

Mathem gör satsning på biogas

Coop-vd:n om prisfrågan i ”Netto”-butikerna

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156