23948sdkhjf

Klimatkrisens radikala möjligheter


| Av admin | Tipsa redaktionen

Sprillos vd Christina Cheng i en krönika om att den mest radikala förändringen kan göras på arbetstid.

Livet sägs vara det som smyger sig förbi oss medan vi planerar allt storslaget som vi ska göra med det. Ibland tänker jag att den beskrivningen är mer passade för jordens undergång, vi skapar en obeboelig planet för våra barnbarn medan vi lunkar på i våra vardagsliv. Därför var det både drabbande och befriande när den samlade forskareliten i IPCC-rapporten i augusti ifjol slog fast att vi har 12 år på oss att undvika en total klimatkatastrof. Vi kan ta det igen. 11 år (numera). Och det händer just nu, sakta, sakta i varje minut.

Så hur ska vi agera på detta? Radikalt tänker jag. Vi måste bli radikala i allt vi gör. Privat är den största skillnaden du kan bidra med förmodligen att sluta flyga. Eller bestämma dig för att bara flyga en väg. Du kommer också få möjlighet att fnissa när du märker att det är minst lika radikalt ur ett socialt perspektiv, i klar paritet med att tacka nej till biffen för ett par år sedan. 

Det kan vara så att den mest radikala förändringen du kan göra är på arbetstid, vilket vi pratar oväntat lite om. Det sägs att det tar 10 000 timmar att bli världsmästare. Det är ungefär 5,5 år i arbetstid, så du kommer att hinna bli världsmästare två gånger innan vi når deadline för att rädda klimatet. Använd den tiden väl, se till att jobba på ett företag som vill vara en del av lösningen.

Johan Rockström menar att omställningen till ett hållbart matsystem är nyckeln till att vi klarar både Parisavtalet och FN:s hållbarhetsmål. Det är ju rätt skönt att vara i en bransch som ska gå från att vara klimatbov till klimathjälte. Men det kommer krävas radikala förändringar och stora skiften. 

I den nyligen släppta EAT-Lancet-rapporten tar 37 ledande forskare för första gången fram rekommendationer för matvanor som är både hälsosamma och hållbara. De pekar ut tre nycklar: 

Svinnet behöver halveras – något som redan adresseras och dessutom är begripligt för konsumenter. 

Skiftet mot en mer växtbaserad kost – har påbörjats men en bit kvar. Jämför vi rekommendationerna från rapporten med dagens konsumtion på rött kött och mejeri i Sverige så pekar det på minskningar på 75-85 procent medan njutandet av fullkorn och baljväxter ska upp med 450-550 procent. 

Omställningen till ett hållbart jordbruk – där har vi mest att göra framåt. Vi behöver tänka biologisk mångfald, förbättrad jordhälsa, minskade näringsläckage, större växtföljder och så klart fossilfritt. Något långt bättre än där det svenska jordbruket är i dag, trots att vi är världsledande. Och detta behöver forma en begriplig, tydlig berättelse om vad ett hållbart jordbruk är.

Möjligheter, möjligheter är det jag hör. Men det kräver tydliga, radikala grepp, okonventionella initiativ och ett mod att bryta gamla affärsmodeller och arbetssätt. Vi har inte mycket tid, men den tid vi har är en väldigt spännande tid.

Christina Cheng, vd Sprillo

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Varannan Netto-kund ratar Coop

Experten förvånad: ”Snudd på förmätet att tro att det bara går att byta skylt”.

Här är City Gross nya convenience-butiker

Krönika
"Vi måste bli bättre på att hantera nyheter"

Casinos ägare skramlar för räddning

Utmanaren pilottestar Amazon Go-koncept i Stockholm

Det nya Grab and go-konceptet ska ta kedjan in i den tekniska framtiden.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Hälsingestintan i konkurs – mobila slakteriet får inte ihop ekonomin

Arkiv

City Gross om nya city-butikerna: ”Utesluter inte franchise”

Dagligvarugalan
Sista chansen nominera till Dagligvarugalan

Årets butik-juryn har varit landet runt för att hitta de bästa kandidaterna.

Krönika
"Visst kan man tävla i innovationer"

Dämpad vår för livsmedelsföretagen

Glutenfritt bageri till Ica – via Fazer

Ica Nära-handlare bygger egen bistro

Kraftig kritik mot livsmedelskontrollerna

På nytt jobb
Ny CDO på Ica: "Kraft till tech"

Direkten öppnar i Baronen

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

Coop lägger ned – på grund av gruva

Ica rullar ut cykeldepåer: ”Moduler med pumpar och laddare”

Coop börjar med hundparkeringar

Nätverk med livsmedelshandlare spar energi

Forskning visar: fräscha dörrar är effektiva

Tuff resa mot rätt temperatur

Energiomställning är en svår resa då butiks-besöket ska vara attraktivt

De kan vinna ekopris

City Gross cateringförvandling ger effekt

Norska laxdöden kan kosta miljard

Icahandlare rasar mot detaljplan: ”Ett hot mot vår verksamhet”

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

Ledare
”Personalen i skuggan av tekniken”

Coop tar in omtalad vegoburgare

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

Kopparbergs backar

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

Zetadisplay visar stark tillväxt

Ekobutik i konkurs

Få kunder anmäler prisfusk

Ica går över till svenskodlade plommontomater

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163