23948sdkhjf

Krönika: Livsmedelsverket, ta plats i debatten!

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Karin Brynell, vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel är trött på alla självutnämnda experter som överröstar hälsodebatten.

För ett par veckor sedan var jag på Livsmedelsverkets vintermöte, ett välbesökt årligt arrangemang där de informerar och diskuterar aktuella frågor med branschen. Denna gång var det med fokus på hållbarhet och hälsa.

Läs också: Dags för branschen att våga stå upp

Generaldirektör Annica Sohlström uttryckte sin oro över hur allt fler, med mer eller mindre kunskap, slåss om att informera om vad som är att betrakta som hälsosamt. I samma andetag nämnde hon att undersökningar visar att förtroendet för Livsmedelsverket är väldigt högt, vilket inte alls förvånar mig. Det är en stor myndighet med massor av kunskap, men problemet är att man inte lyckas överrösta – eller ens göra sig hörd – bland alla självutnämnda experter.

Med tanke på mötets tidpunkt var det oundvikligt att inte tänka på den diskussion som precis förts i media om det ökande antalet mat- och hälsoböcker som saknar vetenskaplig grund. Det startade med att fyra medicinforskare i ett inlägg i DN var kritiska till att det är enkelt att publicera råd som framstår som vetenskapliga. De anser att det behövs en oberoende aktör med vetenskaplig kompetens som granskar innehållet i den typen av böcker.

Artikeln följdes upp av en rad reportage om specifika böcker, dess innehåll och trovärdighet. Det handlade till exempel om påståenden om hälsoeffekter av antiinflammatorisk kost, att tarmfloran kan orsaka psykisk sjukdom och att enskilda livsmedel skyddar mot vissa sjukdomar.

Som mat- och hälsointresserad har jag förstås läst de flesta och ska jag var ärlig, också tagit ett och annat råd från dem.

Läs också: Driv försäljning och gör reklam – samtidigt

Tillbaka till Livsmedelsverkets vintermöte. En ständigt återkommande punkt på dessa möten är att myndigheten berättar hur man tänker arbeta framåt med nyckelhålet. Så även denna gång. Ja, det är alltid i futurum för man kommer inte vidare.

Jag har haft otaliga möten med Livsmedelsverket för att visa på handelns intresse för att driva nyckelhålet framåt, men möts alltid av presentationer med projekt- och kommunikationsplaner. Och medan man arbetar internt med nyckelhålets kommunikationspositionering fortsätter verkligheten utanför med självutnämnda hälsoexperter som våra främsta rådgivare.

Jag börjar bli lite uppgiven. Livsmedelsverket har experterna och kunskapen. När ska de börja ta plats i debatten? När ser Livsmedelsverket till att en influencer pratar om de nationella kostråden och nyckelhålet? Snart hoppas jag.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ica-butik har brunnit ned

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

2

Matpriskollens undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

Kunnig säkerhetschef och modern säkerhet bidrar till vinst

Affärsmannaskap viktigt i en roll som förändras snabbt.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Arkiv
Plus

Chefsintervjun
"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Anammas kunder slussas till Coop

Plus

Mötet
Utmaning: "Alla ska dra åt samma håll"

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Astrid Lovén Persson jobbar för att den siffran ska öka. "Ett ägg per dag tycker jag man kan äta."

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Katrineholm förbjuder tiggeri

Köttföretag får böta efter sågolycka

IcaX med ny app mot det uppkopplade köket

Icas innovationshubb släpper ny lösning.

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

Slakteri skållade levande kycklingar

City Gross och Jontefonden vann pris

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Axfood fortsätter köra med Circle K

Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

Coop pilottestar e-handel till Landvetter i Göteborg. ”Bara en av väldigt många idéer”, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör på Coop Online till Fri Köpenskap.

Plus

Dagligvarugalan
Vinnarna i fiskdisken på studieresa i Norge

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

Hyvlade timmar i Norrköping återställda

Butikerna hyllar vårbudgeten

Slopar buräggen i emv

Plus

Non food kryper närmare maten

Ica byggde hållbarast

Ny Hemköp öppnad i Malmö

Gränslöst sötsugna norrmän rekordhandlade

Priserna stod stilla under mars

Så mycket väntas påsken sälja för

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Allt fler planerar att påskhandla online

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Krönika
”Sänk temperaturen i kylkedjan”

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.18