23948sdkhjf

Jätteanläggningen i Motala invigd

Efter tre månaders lyckad testkörning invigdes i dag Europas största och effektivaste anläggning för sortering av plastförpackningar.

Drygt 150 gäster närvarade vid invigningen av den högautomatiserade anläggningen i Motala som tidigare huserat bland annat Electrolux. Efter en rundvisning i anläggningen fortsatte arrangemanget med en paneldiskussion ledd av regeringens utredare Åsa Stenmarck.

Anläggningen drivs av Svensk Plaståtervinning och har tagit 18 månader att färdigställa. Investeringen på 265 miljoner kronor är medlemsfinansierad, det vill säga av de företag som omfattas av producentansvaret. Verksamheten sysselsätter 35 anställda.

– Nu har vi äntligen fått förutsättningar för att ta tillvara plastens värde som återvunnen vara fullt ut, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

I Motala finns nu kapacitet att sortera 20 ton plastmaterial i timmen. Ett av målen är att ta emot plastförpackningar från samtliga svenska hushåll. Med en rad raffinerade tekniker kan anläggningen sortera ut olika plastfraktioner så att råvaran som lämnar anläggningen har en renhetsgrad på över 95 procent. Råvaran komprimeras och levereras i balar till drygt 12 samarbetspartners runt om i Europa.

– Nästa steg, som påbörjas under hösten, är att titta över möjligheten att etablera även en tvätt- och granuleringsanläggning, antingen i angränsade lokaler eller någon annanstans i Motala. Det skulle ge oss tillgång till hela värdekedjan. Idag är vi dock väldigt nöjda med det vi har åstadkommit hittills säger Mattias Philipsson.

På arrangemanget lanserades även ”Plastsprånget 2025”; ett gränsöverskridande samarbetsprojekt med mål att Sverige fram till 2025 ska ha uppnått 55 procents återvinning av plastförpackningar.

Nytt var också att Svensk Plaståtervinning namnändrat från Plastkretsen från och med i dag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125