23948sdkhjf

Gammalt bröd kan bli nya kläder

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Högskolan i Borås har i två projekt tagit sig an frågan om matsvinn och då framförallt den stora mängd bröd som slängs dagligen.

Läs också: Regeringen sätter mål för matsvinnet

I det ena av de två projekten undersöker Akram Zamani, universitetslektor i resursåtervinning vid Högskolan i Borås möjligheterna att återanvända gammalt bröd för framställning av textilier.

Filamentösa svampar ska odlas på brödavfall i bioreaktorer, och ska därefter användas i två olika processer för att dels skapa garn och dels ta fram en nonwoven-textil.

– När brödet har blivit en biomassa av svamp, tar vi bort proteinet som i sin tur kan användas som mat eller djurfoder. De cellväggsfibrer som finns kvar av svamparna använder vi dels för att spinna ett garn, och dels för att skapa nonwoven textil, säger Akram Zamani i en kommentar.

Projektet är pågående och forskarna har obegränsad tillgång till bröd från en lokal butik. Det finansieras av Vinnova och förutom Högskolan i Borås ingår även KTH, Rise Inventia och Sahlgrenska universitetssjukhuset i projektet och ska pågå i totalt fyra år.

Läs också: Ica ska halvera svinnet på sex år

Ett annat projekt om brödsvinn har samtidigt avslutats på Högskolan i Borås och forskarna i det projektet var förvånade över mängden bröd som slängs.

– En mycket stor del av den mat som slängs i butiker är bröd. Jag kunde inte föreställa mig att bröd som är så lätt skulle utgöra en sådan stor del, säger Kim Bolton, professor inom resursåtervinning vid Högskolan i Borås i en kommentar.

Projektet genomfördes tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, Axfood och Fazer och där framkom att svinn förekommer i hela kedjan, bagerier, livsmedelsbutiker, restauranger och hushållen, vilket är anmärkningsvärt då hushållen gällande annat matsvinn oftast står för den största delen.

Totalt slängs 80 000 ton bröd per år är, vilket är lika med att slänga 350 limpor bröd per minut med en kostnad på 2,4 miljarder kronor om man räknar att varje bröd kostar 30 kronor kilot. Enligt forskarna behövs flera aktörer nu samlas för att gemensamt hitta en lösning på problemet med det omfattande brödsvinnet.

– Något som vi behöver ha mer kunskap om är de ekonomiska kostnaderna, vi vet inte vilka kostnader det skulle bli om vi till exempel skulle tillverka mer etanol av brödsvinnet. Och det är något vi ska arbeta vidare med nu, säger Kim Bolton.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dagligvarugalan
Här är alla vinnarna på Dagligvarugalan 2019

Stora Coop Visby blev Årets Butik.

Krönika
"Den tredje platsen" – där folk vill hänga

Dagligvarugalan
Bildspel: Hela Dagligvarugalan i bilder

I går korades branschens bästa butiker i Blå hallen.

Nu ska Ica klimatkompensera ägg

Dagligvarugalan
Årets Butik satsar ännu hårdare: ”Nu bygger vi ringmur och Gotlandsavdelning”

”Håll i hatten, vi har bara börjat”, säger Stora Coop Visbys butikschef Markus Wahlgren.

Här öppnar Willys butik nummer fyra

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Arkiv

Krönika
Marginalen äts upp av nya pålagor

Dagligvarugalan
De är Årets Leverantör

Dagligvarugalan
Nu står det klart: De är Årets Butik 2019

Dagligvarugalan
Det här är Årets Syftesdrivna ledare

Priset för Årets Syftesdrivna ledare på Dagligvarugalan gick till Carl-Johan Stålhammar, vd Coop Gotland.

Dagligvarugalan
De har årets bästa Fiskavdelning

Dagligvarugalan
Den här butiken kammade hem Fernando Di Lucas Hederspris

Dagligvarugalan
De stod för årets matinspiration

Priset för Årets Matinspiration gick till Accademia Di Luca - Medelhavsskolan.

Dagligvarugalan
Här finns Årets Kassazon

Dagligvarugalan
De stod för Årets Hållbarhetsinitiativ

Dagligvarugalan
Här är Årets Ostavdelning

Dagligvarugalan
De har årets bästa Kött- och charkuteriavdelning

Dagligvarugalan
De är Årets Förbutik

Dagligvarugalan
Här finns Årets Skönhetsavdelning

Dagligvarugalan
De är Årets Dryckesbutik

Dagligvarugalan
De har årets bästa Frukt & Gröntavdelning

1

Dagligvarugalan
De tog emot Livsmedelshandlarnas Hederspris

Dagligvarugalan
De är Årets digitaliserade butik

Dagligvarugalan
Den här butiken har Årets Mejeriavdelning

Dagligvarugalan
Det här är Årets Ekobutik

Dagligvarugalan
De har Årets bästa brödavdelning

På nytt jobb
Ny chef hos City Gross Nyköping

Vatten, vin och veganskt på Europas största ekomässa

Arla först ut med klimatneutralt mejerisortiment

Säfflehandlare i konkurs

Unga ratar köttet för klimatets skull

Ny citybutik med lanthandelskoncept

Nu vill regeringen införa skatt på plastbärkassar

Då öppnar Coop Norrbottens nya tillskott

DVI: Augusti stark månad

Han går in i Icas valberedning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.162