23948sdkhjf

Krav utvecklar sin butikscertifiering

Kravs butikscertifiering, som har funnits sedan 1992, ska ses över. Översynen ska göra ännu tydligare hur Kravmärkta produkter får hanteras och marknadsföras i certifierade butiker. Samtidigt ska Kravs regler anpassas till den nya EU-förordningen för ekologiska livsmedel som träder i kraft 1 januari 2021.

– Dagligvaruhandeln är duktig på att driva hållbarhetsfrågor, så vi ser att vi kan arbeta på andra sätt i dag än för 20 år sedan när butikscertifieringen lanserades, säger Kravs vd Anita Falkenek.

– Vår utvärdering visar att nuvarande form av butiks-certifiering inte skapar tillräckligt med värde. Vi vill ju att det säljs mer Kravmärkta produkter, så vi vill försöka hitta nya vägar. Andelen ekologiska livsmedel inom dagligvaruhandeln är fortfarande för låg. Vi vill lyfta fram Kravmärkta produkters mervärden på ett sätt som gagnar alla butiker, fortsätter hon.

Kravs regelverk för certifiering av dagligvarubutiker omfattar bland annat försäljning, märkning och skyltning. I dag är en bit över 700 butiker Kravcertifierade. Det finns också andra butikscertifieringar; Svensk Dagligvaruhandels grundläggande certifiering för livsmedelshantering i butik, som omfattar nästan lika många butiker, samt Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och Svanens butikscertifiering som omfattar cirka 200 butiker vardera. Det finns också möjlighet att MSC-certifiera butikens fiskdisk.

Coop är den kedja som mest aktivt anammat Kravs butikscertifiering och jobbat med den i samtliga butiker. De ser positivt på Kravs planer att utveckla certifieringen.

– Kravcertifieringen har bidragit till att vi har ett väletablerat hållbarhetsarbete och ett brett utbud av Kravmärkta och ekologiska produkter. Nu är vi på Coop redo att höja nivån ytterligare och genom fortsatt tätt samarbete med Krav hitta nya arbetssätt, säger Charlotta Sczcepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet inom Coop.

Översynen av de nuvarande butiksreglerna påbörjas nu i höst, och kommer att remissbehandlas i branschen under våren.

– Ingen butik ska behöva vara orolig för att bli av med sin certifiering för att vi ser över reglerna, försäkrar Anita Falkenek.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078