23948sdkhjf

Konkursade Ölandsbutiken kan få nytt liv

Sockenföreningen intresserad av att ta över Icabutiken.

Södra Möckleby sockenförening överväger att ta över bygdens konkursade Icabutik. Men innan beslutet fattas måste en rad frågetecken rätas ut.

– Det ekonomiska ansvaret ser annorlunda ut när man driver butik jämfört med att driva ideell förening. Vi behöver få till styrelse och ledning i butiken. Helst hade vi velat få tag i en handlare, men de står inte på kö direkt, säger Eva Hansson Törngren, ordförande i Södra Möckleby sockenförening, till tidningen Barometern.

– Att en butik på landsbygden går i konkurs ger inte så goda signaler, även om vi anser att den omsättning som fanns räcker för att få lönsamhet i butiken, fortsätter hon.

Eva Hansson Törngren ingår i den arbetsgrupp som i veckan besöker en liten lanthandel i Fagerhult utanför Högsby för att se hur man gjort där. På andra ställen i landet har man ersatt traditionella matbutiker med affärer med självbetjäning eller lokaler för matleveranser. I jämtländska Skålan gick byborna samman och öppnade en helt ny obemannad butik i somras.

– Det vi vill ha är en levande mataffär som även blir en mötesplats i samhället, säger Eva Hansson Törngren.

Det var den 11 december som en konkursansökan för Ica Nära Södra Möckleby på Öland inkom hos Kalmar tingsrätt. Cementas neddragning, en minskad försäljning samt den egna hälsan låg till grund för handlarens beslut, men det som till slut blev för mycket för butiken var det kyl- och frysbyte som krävs med anledning av EU:s F-gasförordning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078