23948sdkhjf

Nu kommer obemannat på bred front – även i små glesbygdsbutiker

Här öppnade byborna en egen obemannad butik.

Allt fler butiker testar obemannade lösningar, från stora kedjor som Ica till små glesbygdsbutiker.

I jämtländska Skålan gick byborna samman och öppnade en helt ny obemannad butik i somras.

Fri Köpenskap kunde nyligen berätta om Handlar'n i Långviksmon utanför Örnsköldsvik som fått investeringsbidrag för att installera teknik för att kunna hålla öppet obemannat och öka servicen till byborna.

De nya obemannade franchisekedjorna Lifvs och Automat har öppnat flera butiker i mer eller mindre stadsnära lägen och Moby Mart står i startgroparna för att testa sitt koncept i Sverige.

Coop Norge var först ut med obemannade kvällar och nätter i en vanlig butik, och har rönt framgångar i sin butik på Bogstadsveien i Oslo. I Sverige är Ica först bland de stora kedjorna och testar för närvarande obemannat nattöppet på Ica Nära i Sillerud.

Den riktigt stora potentialen finns kanske i den riktiga glesbygden. Där kan teknik för obemannat innebära stora möjligheter att erbjuda service när kunderna kan utnyttja den genom kraftigt utökade öppettider. Eller som i Skålan, ge möjlighet att öppna helt nya obemannade butiker.

Oscar Sohlberg, affärsområdeschef på Dagab.

– Det är fantastiskt om man kan hitta tekniska lösningar för att förbättra servicen, säger Oscar Sohlberg, affärsområdeschef på Dagab, med ansvar för servicehandeln.

Dagab ger inget direkt stöd till de franchisebutiker i Tempo- och Handlar'n-kedjorna som testar obemannad teknik, men det förs hela tiden diskussioner.

– All form av utveckling är ju bara till godo för våra handlare, säger Sohlberg.

Butiken ligger i bygdegården.

Skålan i Jämtland hade inte haft någon egen livsmedelsbutik på 8-9 år när byarådet i somras öppnade en helt ny Handlar'nbutik i bygdegården.

Butiken är helt obemannad, och har öppet dygnet runt. Inspirationen hämtade föreningen hos pionjären Robert Illijason, som redan 2016 öppnade obemannad butik i skånska Viken.

– Det har gått bättre än väntat med det tekniska, säger Bengt Karlström, kassör i Skålans Bysamverkan, en paraplyorganisation med sex lokala föreningar med gemensam styrelse.

Byarådet är den största föreningen, och driver bland annat förskola, lunchrestaurang och butiken i bygdegården.

För att få ihop tekniken har föreningen tagit hjälp av lokala företag, som bland annat byggt om och anpassat en restaurangkassa för användning i den obemannade butiken.

Butiken ingår i Handlar'n-konceptet, så Dagab är huvudlevarantör.

– Vi har fått komplettera med färskvaror från Servicegruppen för att det ska fungera, berättar Bengt Karlström.

Även om butiken är obemannad, krävs det naturligtvis personal för att driva den.

– Vi uppskattar att det är en personalinsats på sammanlagt en halvtid för varupåfyllning, städning med mera, säger Bengt Karlström.

Omsättningen ligger på cirka 20 000 kronor per vecka.

För bland annat sin satsning på butiken har byarådet under året vunnit priser för Årets kooperativ, både i Sverige och i Jämtland.

En annan glesbygdsbutik som kommit igång med att att utöka sina öppettider med obemannad teknik är Tempo på Vrångö i Göteborgs skärgård.

Lars-Göran Eneflod, Nära Dej-handlare på bohusländska Åstol, aviserade för ett år sedan att han planerade att införa obemannad teknik i sin butik, men har ännu inte kommit till skott. I början av nästa år besöker han Skålan.

– Jag tror att vår lösning är billigare än den han tittat på tidigare, säger Bengt Karlström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11