23948sdkhjf

Tredje Automaten på plats – ny utformning och större yta

En ny Auto_mat med större yta än sina föregångare finns på plats utanför Linköping.

Det obemannade konceptet Auto_mat har ställt upp sin tredje butik, den här gången i Askeby 15 kilometer öst om Linköping. Butiken ska drivas av en franchisetagare som ännu är hemlig.

Läs också: Här öppnar landets största obemannade butik

– Askeby är en typisk landsbygdsort som verkligen behöver en affär. De hade en butik för ett antal år sedan men som sedan lades ned, vilket var en stor förlust för orten, säger Edvin Johansson, grundare av Auto_mat till Fri Köpenskap.

Butiken finns nu på platsen men är ännu inte i drift. Orsaken är att det är svårt att hitta arbetskraft kring jul.

Elen är inte dragen fram till asfaltsplanen utan vi behöver gräva fram den från andra sidan vägen. Förhoppningen är att kunna vara igång under januari.

Butiken blir Auto_mats tredje efter Ekängen och Vallastaden, även dem i närheten av Linköping, och har en säljyta på 37 kvadratmeter. Totalytan är 48 kvadratmeter vilket är större än sina två föregångare.

Läs också: Auto_mat öppnar ny franchisebutik i centralt läge

– Vi har nu landat i hur våra framtida Auto_mater ska se ut. Det är en modulbyggnad som är anpassad för att kunna transporteras enkelt på en lastbil. Man lyfter bara av butiken.

Butiken är bredare än tidigare och får därför plats med en hylla i mitten, som skapar ett riktigt kundvarv. Cirka 1 000 artiklar ryms i butiken.

– Med den större ytan får vi in ett tillräckligt sortiment så att kunderna kan göra alla sina inköp i butiken. Det rör sig inte längre om komplettering, säger Edvin Johansson.

Omkring 600 personer bor i Askeby, men enligt Edvin Johansson är det inte antalet bofasta som är mest intressant för Auto_maternas placering.

Läs också: Då kan butiken i Möckleby återuppstå

– Det viktigaste är hur långt det är till närmaste butik. Om man tittar i Norrland till exempel så kan det vara aktuellt med butiker även om det bara bor 150 personer i närområdet. Det viktiga är hur pass drivna kunderna är – och det finns många platser där butiken kan göra en väldigt stor skillnad i kundernas livspussel.

Produktionskostnaden för butikerna är inte särskilt hög och leveranstiden är bara en månad. Därför räknar Auto_mat med en snabb expansion. Målet är som Fri Köpenskap tidigare berättat att få upp 30-talet butiker under 2020.

Efter Icas Nära Södra Möcklebys konkursbesked på Öland som Fri Köpenskap berättade om i onsdags hölls ett krismöte där ortsborna efterfrågade en obemannad butik. Enligt Edvin Johansson är det mycket intressant.

Öland är absolut aktuellt för en Auto_mat, och vi ska se om vi kan hitta någon lösning där.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096