”Fler vill att någon annan ska lösa vardagspusslet”
Butiken är en förlängning av verksamheten som sedan sex år tillbaka också levererar mat i familjelådor. Dessa får kunden själv komplettera med grönt och kolhydrater.
Nu har Lena Hägg och hennes kompanjon Anna Johansson tagit steget och öppnat butik i Svava matgalleria i Uppsala, med färdigmat enligt samma koncept.
Varför öppnar ni butik?
– Vi märker att det äts mer färdigmat. Samtidigt är man medveten och har krav på kvalitet. Egentligen vill man laga maten själv men hinner inte planera. Beslutstiderna är så korta i dag. Där kommer vi in och fyller en funktion.
Butiken har varit öppen i drygt två månader och man säljer mest av kompletta måltider.
– Ännu har man inte fått upp ögonen för familjelådan som erbjuder ett mått av eget arbete och valfrihet. Happy Food lagar bra mat och tar tillvara allt för att minimera svinn. Det har privatpersoner som handlar råvaror, som kanske blir liggande när planeringen spricker, svårt att klara, säger Lena Hägg.
Man kan beställa på nätet och hämta i butiken eller i produktionsköket och även få maten hemkörd. Förutom kompletta matlådor, familjelådor och varma lunchlådor har sortimentet utökats med hemgjord müsli och bars. Happy Food jobbar i säsong och före jul säljs ekologisk pepparkaksdeg. Till sommaren blir det mer grillat.
Aktuell: Öppnat butik 4 november 2019. Fritidsintressen: Dansa. Ålder: 49 år. Familj: Man, Två flickor, 16 och 18 år. Favoriträtt: Köttfärslimpa med gräddsås och lingon. Roligaste sysslan i jobbet: Laga mat och skapa nya recept. Favoritprodukt: Ägg. Bästa exponeringsknepet: Det som står längst fram går bäst. Placering a och o. Där har man makt. Vill bjuda på middag: Annie Lööf. Intressant person. Bästa tid på året i verksamheten: November. Då är man mer köp-benägen. Bakgrund: Kock. Eget företag 27 år. Restaurangen Lena på taket i tio år. Sålde den och gick sommelierutbildning. – Tänkte starta vin och spritbutik, men det blev ju inte tillåtet. Många tyckte att jag skulle satsa på förskolor. Nja, tänkte jag. Men ska man göra det ska det vara med Krav och eko. För tio år sedan var de första kunderna 23 barn och fyra vuxna i en privat förskola. Bästa beslut: Att öppna butik. Förebild: Morfar. |
Vilka handlar i butiken?
– De som jobbar här i närheten. Vi öppnar åtta på morgonen och då kommer folk och köper mat för hela veckans luncher. På väg hem på eftermiddagen kommer man in och köper middagsmat. De färdiga matkassarna som finns på marknaden tappar och nu är trenden att man köper mera färdiglagad mat. Krav på bra mat är ändå högt i medvetandet och det är där vi kommer in.
Happy Food vill bidra till ett mer hållbart samhälle. Lena Hägg ser hur medvetandegraden kring klimatet öka. Kraven upplevs större och unga idrottar än mer och många ska topprestera i skolan. Föräldrarna vill göra gott och helst laga sin mat från grunden men paradoxen är att man inte hinner med i vardagspusslet och därför ökar bekvämlighetstrenden, menar hon.
– Man orkar inte längre laga mat utan lägger ansvaret på någon som ska ha tänkt till om bra mat. Kunden vill bli omhändertagen.
Dagens trend fortsätter med att konsumenterna vill öka antalet vego och veganska måltider.
– Jag tror att man är mer klimatmedvetna jämfört med för 20 år sedan och att trenden fem år framåt blir ännu mer färdiglagat, vegan och vego och kött en gång i veckan. Så för att möta efterfrågan bygger vi nytt produktionskök, verksamhetens hjärta. Det ska uppföras i Östra Fyrislund och bli ett eget passivhus. Vi ska söka bygglov för att starta byggnationen nästa år.
Lena Hägg deltar också i en innovationstävling arrangerad av Rise och Naturvårdsverket för att hitta bättre plastförpackningar och bättre matproduktion. Hon blev tillfrågad av Rise att vara med i det ena laget som tävlar om de bästa innovationerna. Lagen är sammansatta av folk från industrin som jobbar med livsmedel, återvinning, plast, kemi och produktutveckling, dock ingen från dagligvaruhandeln.
– Vi ska tävla i nya sätt att hantera plastförpackningar knutna till livsmedel. Dessvärre växer förpackningsberget i kölvattnet av all färdigmat.
På Happy Food är man på gång att byta all plast till bioplast.
– Men frågan är om det är bra. Olika sorters plast kan inte blandas om återvinningen ska fungera. En lagstiftning borde begränsa plastfraktionerna.
Artikeln är en del av vårt tema Mötet.