23948sdkhjf

Matpriskollen granskar Stora Coops prisgaranti – nio av tio varor dyrare än hos Willys

Matpriskollens grundare Ulf Mazur handlade för 1 556 kronor – och fick tillbaka 528 kronor på Stora Coops prisgaranti.

Coop Butiker & Stormarknader, CBS, har jobbat hårt med priserna det senaste året och sänkt priset på cirka 10 000 artiklar i 41 Stora Coop-butiker i landet.

Detta toppades i november med en ny prisgaranti där kunderna får dubbla mellanskillnaden tillbaka om de hittar en billigare vara hos någon av konkurrenterna i närområdet.

– Att trycka på stort i reklamer om en prisgaranti är vilseledande mot kunderna som uppfattar att Stora Coop nu är billigast. Vi vet att Stora Coop inte är billigast. Inte ens i närheten, säger Ulf Mazur, vd och grundare av prisjämförelsetjänsten Matpriskollen till Fri Köpenskap.

Mellan den 17-22 januari genomförde Matpriskollen en undersökning där de tittade på över 4 000 direkt jämförbara artiklar mellan Stora Coop Sundbyberg och Willys i närområdet. Resultatet visar att Stora Coop är dyrare på 89 procent av artiklarna.

De har gjort en stor prissänkning och särskilt på vissa storsäljande produkter som kunderna har en tydlig prisuppfattning kring. Men den generella prisbilden och slutkvittot bland en representativ konsument blir ändå markant dyrare, hävdar Ulf Mazur.

Coops presschef Tobias Rydergren menar att tanken med prisgarantin inte är att vilseleda någon kund.

– Vi har sänkt priserna ganska kraftigt men det innebär förstås inte att vi är billigast på alla varor. Överlag tycker vi att vi håller en ganska bra prisnivå och det är därför vi ger den här garantin. Sedan är det också ett sätt för oss att få in priser från våra medlemmar så att vi ser om vi behöver justera något, säger han till Fri Köpenskap.

Det är inte så att ni räknar med att kunderna inte kommer att kontrollera priserna?

Nej, det kommer in kunder varje vecka och får pengar tillbaka. Vi har gjort det här greppet för att vi är övertygade om att vi har en bra prisbild i de här butikerna och för att medlemmarna ska känna sig trygga med att priset är bra, säger Tobias Rydergren.

Ulf Mazur passade även på att välja ut ett antal varor, där han visste att differensen var stor. Dessa handlade han hos Stora Coop för 1 556 kronor.

– Jag gick sedan till Willys och samlade in bevisen innan jag gick tillbaka till Stora Coop och kvitterade ut 528 kronor på prisgarantin. Det gav en återbäring på 34 procent, konstaterar han och hänvisar till ett klipp där han filmat händelseförloppet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078