23948sdkhjf

Bergendahls vd om sparpaketet – 200 miljoner ska bort

"Vi ser över allt", säger vd Håkan Åkerström.

Fri Köpenskap kunde tidigare i dag, tisdag, berätta att Bergendahls inleder ett omfattande åtgärdsprogram för att vända den negativa utvecklingen. Nu står det klart att förutom 50 tjänstemän så berörs ytterligare ett oklart antal medarbetare inom logistik och butik av sparpaketet.

– Det är en jättetråkig dag men vi behöver göra vissa åtgärder för att komma till rätta med kostnadsbilderna. Det är tufft, men jag tycker ändå att det har mottagits med relativt stor förståelse, säger Håkan Åkerström i en intervju med Fri Köpenskap.

50 tjänster, hur mycket är det för Bergendahls?

– Sett till konkurrensen är vi ett ganska litet företag med totalt omkring 4 000 anställda så det är absolut en ganska stor del. Det blir kännbart, säger Håkan Åkerström.

Blir det 50 uppsägningar?

– Det tror jag inte. Det finns flera olika lösningar och vi ska göra vad vi kan.

Exakt vilka som kommer att beröras är inte klart i dagsläget. Utöver de 50 tjänster som berör bolagets tjänstemän påverkas även timmar från medarbetare inom bland annat logistik och butik. Exakt vilka delar och i vilken omfattning, vill Håkan Åkerström inte gå in på i dagsläget.

Först ska vi inleda fackliga förhandlingar och det sker omgående. Att berätta mer om det i dagsläget vore att gå händelserna i förväg, säger han.

Däremot kan han berätta att Bergendahls ska spara 200 miljoner kronor inom de kommande två åren.

– Vi kommer att se över allting, allt från inköp av varor till vad vi spenderar på marknadsföring, externa köp, förbrukningsmaterial och så vidare. Det kommer att bli två tuffa år och framförallt ett tufft halvår.

Den omorganisation som Bergendahls nu genomgår var ett huvuduppdrag för Håkan Åkerström när han anställdes som ny vd för Bergendahls den 1 september, menar han.

– Sedan handlar det inte bara om kostnadssidan, utan vi ska också utveckla affärer och försäljning. Det gäller att både gasa och bromsa i svåra tider.

Kan vi vänta oss butiksetableringar?

– Ja, det kommer ske någon etablering också.

I slutet av oktober aviserade Håkan Åkerström en omorganisation som innebär att City Gross sedan den 1 december är dotterbolag till Bergendahls. City Gross har förstärkts på ledningsnivå bland annat genom tillsättningen av Anders Wennerberg som ny vd.

Den affären kan vi utveckla och samma gäller grossistdelen med fria kunder och Matrebellerna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094