23948sdkhjf

17 handlare i återinvigda Östermalmshallen – så ser det ut

Hög kvalitet och personlig service är ledorden när Östermalms saluhall öppnar igen efter fyra års renovering.

I dag återinvigs Östermalms saluhall, efter fyra år av omfattande renovering och restaurering. Inför ett stort pressuppbåd berättade Dennis Wedin, moderat fastighetsborgarråd, och Ulf Elmqvist, fjärde generationens handlare och därtill ordförande för saluhallens handlarförening, om renoveringen och hallens betydelse för Stockholm nu och då.

– I en tid av konkurrens från näthandeln och allt färre personliga kontakter, fyller en saluhall en viktig funktion. Det kostar lite mer att handla här, men man får kunskap, service och ett fantastiskt fint utbud, sade Dennis Wedin.

Hallen har dels restaurerats och fått återställda gångar mellan butikerna, framtagna originalmålningar och återställande av igensatta fönster, dels rustats upp för att möta dagens hygien- och tillgänglighetskrav. Personalen har fått fräscha omklädningsrum och toaletter i källaren, ventilationen har förbättrats och all äldre teknik har bytts ut mot toppmoderna och energibesparande lösningar. Dessutom har lagerutrymmen och lastkajer anpassats för dagens krav och volymer.

Utbudet hos de 17 handlare som håller till i hallen har också setts över. Ett viktigt önskemål från staden var att närmiljön skulle bli livligare på kvällarna. Därför har några butiker tagits bort och ersatts med restauranger och barer, där man kan umgås, och restaurangerna har flyttats ut till fasadlägen, vilket möjliggör längre öppettider.

I vår kommer uteserveringar att öppnas längs Nybrogatan och Humlegårdsgatan och redan nu kan man besöka saluhallens nyheter; Arla unika som erbjuder Arlas premiumsortiment och ordnar ostprovningar, och Beirut Café som har fått en restaurangdel med rotisserie. Ma tante är ett nytt stenugnsbageri, vinbaren Paulas erbjuder kaffe, te vin och mat och Melanders lanserar ett nytt restaurangkoncept i april; Feira, som serverar spanska fiskrätter.

Nils Molinder på Melanders har jobbat i hallen sedan 1981 och är mycket nöjd med renoveringen och nyöppningen:

– Det här är decenniets största gastronomiska händelse!

I delikatessbutikerna hittar man nu kött, ost och utvalda primörer från hela världen, sida vid sida med lokalodlade och närproducerade varor.

Eva och Lukas Wojarski driver Lisbeth Janson frukt och grönt och berättar att de letar varor från klockan 04 till 09 varje morgon, för att kunna erbjuda kunderna det bästa. Just nu är det sparrissäsong.

– Vi letar särskilt efter solmogna grönsaker, de smakar så mycket bättre, säger Eva.
På var sida om gångarna trängs nu tomater av alla storlekar och kulörer, spänstiga kålhuvuden, läckra ostar, mört kött, praliner från svenska chokladfabriker, drycker, nybakat bröd, goda bakverk, kaffe, fisk och färska skaldjur, blandat med fikande sällskap och lunchgäster.

En påkostad och ovanligt lyckad restaurering av en av Stockholms mest anrika byggnader är avslutad, och Dennis Wedin och Ulf Elmqvist är fulla av framtidstro:

– Nu kan hallen bli en mötesplats för alla stockholmare i minst hundra år till.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078