23948sdkhjf

Ica köper loss sitt lager i miljardaffär

Per Strömberg: ”Västerås är en viktig plats för oss”.

Ica Fastigheter köper via sitt dotterbolag Fastica Holding AB logistikfastigheten Saltängen 1 i Västerås av Saltängen Property Invest. Den preliminära köpeskillingen för lagret ligger på en dryg miljard kronor före skatteavdrag. 

Ica har varit ensam hyresgäst och bedriver i dag logistikverksamhet i fastigheten och äger även angränsande obebyggda fastigheter. Nuvarande hyresavtal löper fram till och med den 30 september 2023.

– Västerås är en viktig plats för oss och vi är gärna kvar i Hackstaområdet. Möjligheten att förvärva fastigheten och därmed göra de investeringar som fastigheten kräver kommer att skapa en strategisk viktig tillgång för oss, och är i linje med vår strategi att äga våra viktigaste logistikenheter, säger Per Strömberg, vd för Icagruppen.

Försäljningen av fastigheten har, enligt Saltängen Property Invest, föregåtts av en öppen budgivningsprocess med många intressenter. ”Mot bakgrund av detta finner styrelsen att den nu accepterade köpeskillingen är marknadsmässig”, skriver Saltängen Property Invest som dock värderade fastigheten till 1,36 miljarder i  sin halvårsrapport.

Styrelsen i bolaget rekommenderar därför enhälligt aktieägarna att godkänna transaktionen. Under förutsättning att detta sker vid bolagsstämman den 14 april 2020 beräknas affären kunna slutföras omkring den 29 april 2020.

– Vårt huvudalternativ till ett förvärv är att bygga en ny anläggning på granntomten som vi redan äger. Givet de överenskomna villkoren så är ett förvärv i dagsläget det mest intressanta alternativet för oss, säger Per Strömberg.

För Icagruppen innebär förvärvet att investeringarna (CAPEX) för 2020 bedöms stiga från beräknade fyra miljarder till fem miljarder kronor.

I november köpte Ica ett e-handelslager i Arendal, Göteborg. För den fastigheten betalade Ica cirka 290 miljoner kronor. Dessutom bygger Ica ett helautomatiserat lager i Brunna som enligt tidigare beräkningar uppskattas kosta över en miljard kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.047