23948sdkhjf

Kaos i butikerna i helgen – hyllor töms när kunderna hamstrar

”En del fyller 3-4 kundvagnar”, säger Bojan Mezner, butikschef på Stora Coop Bromma.

Oron för coronaviruset, covid-19, fortsätter att sätta sina tydliga spår i dagligvaruhandeln. Hos Stora Coop Bromma i nordvästra Stockholm var förra veckans försäljningen dubbelt så stor som motsvarande vecka förra året.

Läs också: Nästan alla har ändrat sitt köpbeteende under krisen

– Och ändå hade vi säkert ökat ytterligare 20 procent om det inte vore för att många varor tog slut. En del fyller 3-4 kundvagnar, berättar Bojan Mezner för Fri Köpenskap.

I torsdags small det till, vilket sedan höll i sig hela helgen.

– Torsdag och fredag var det största dagarna och lördag var extrem också. Därefter började varorna ta slut.

Till en början rörde det sig mycket om torrvaror och konserver.

Läs också: Litet kaffeföretag vände under corona – stort avtal med Lidl

– Men sedan hände något igen och då var det allt möjligt som gick. Jag tror att många kunder handlade två gånger. Det har gått mycket bunkringsvaror men vi ser stark försäljningsökning även på färskvarorna.

Toapappret har förstås liksom i övriga Sverige också helt försvunnit.

– Det tog slut i lördags och då menar jag varenda pappersbit, både hushållspapper och toalettpapper var helt borta. Men i går kväll fick vi in mer och nu har en bil med 200 pallar direkt från Lambi kommit. Personalen håller på att fylla på nu, säger Bojan Mezner.

Att kunderna hamstrar har flera orsaker, tror han. Dels är folk oroliga och planerar för karantän, dels triggas de av varandra och media.

Läs också: Så mycket ökade Ica och Hjärtat under coronapandemin

– Folk ser att hyllorna gapar tomma och att andra hamstrar, då gör de samma sak. Nu är det viktigt att vi butiker också tänker långsiktigt och inte själva börjar hamstra för då blir det dubbel effekt i branschen. Det är viktigt att varorna fördelas jämnt så att inte några butiker hamstrar och andra står utan.

Att trycket ökat så mycket både i snittkvitton och antal kunder tror han heller inte bara är tillfälligt även om många vid det här laget redan fyllt upp sina skafferier. Hårdare krav, skarpare riktlinjer och mindre rörelsevilja bland befolkningen innebär att färre väljer att besöka restauranger.

– Men alla måste äta och då är det dagligvaruhandeln som tar mark. Om skolorna också börjar stängas ned så ska fler munnar mättas både hos barnen och de som stannar hemma med dem.

Även hos Ica Supermarket Järvastaden i Sundbyberg har försäljningen skjutit i taket.

– Försäljningen har gått väldigt bra. Vi upplever att allt fler av våra kunder har storhandlat och sedan har vi också sett en tydlig ökning i antalet nya kunder. Det är inte Maxi-stuket på våra kundvagnar men det är tydligt att kunderna handlar extra mycket,

Konserver, ris, pasta och andra torrvaror har sålt som smör men inte tagit helt slut. Toalettpappret har däremot helt försvunnit.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109