23948sdkhjf

Matvärlden oroliga: ”Lager börjar sina”

”Produkterna har långa leveranstider. Det är en stor oro”, säger vd:n Muhittin Tayli.

Oron för coronaviruset, covid-19, har skapat stort tryck hos Matvärlden liksom bland stora delar av landets butiker. Kunderna hamstrar och allt färre fyller sina magar i landets restauranger.

Som ett resultat av läget har Matvärldens försäljning ökat med 200 procent jämfört med föregående års siffror. Och den ökningen fortsätter att växa konsekvent.

– Det är svårt att få tiden att gå ihop. Vi rekommenderar alla i personalen att stanna hemma vid minsta lilla symptom vilket också minskar bemanningen lite. För att kompensera försöker vi ta all hjälp vi kan hitta. Från bemanningsföretag och angränsade branscher med livsmedelskunskap där folk tillfälligt är utan arbete, bagerier till exempel, säger Muhittin Tayli till Fri Köpenskap.

I kedjans butiker är det ständigt en kamp mot klockan att hinna plocka upp varorna på hyllan.

– Särskilt kämpigt var det förra helgen men nu känns det som att vi är intakta utan hål i hyllorna. Många från ledningen har gått ned på golvet, det är alle man på däck helt enkelt, säger Muhittin Tayli, som är majoritetsägare och grundare av Matvärlden. 

Men det ökade trycket oroar också på lite längre sikt. Matvärlden fokuserar på utländsk mat från hela världen och enligt egen uppskattning består 25-30 procent av sortimentet av produkter som inte finns hos de vanliga livsmedelskedjorna. Krisen kan slå hårt särskilt mot dessa produkter, tror Muhittin Tayli.

Dessa produkter har särskilt långa leveranstider och lagren börjar sina. De räcker väl ett par veckor till men det är en stor oro. Varuförsörjningen kan bli problematisk framöver, säger han.

När det gäller vanliga varor kan brister lösas genom att styra om till andra tillverkare och länder, men för det lite mer udda sortimentet kan det bli desto svårare.

Det är oroliga tider särskilt eftersom man inte vet vad som händer. Man oroas ju över att det kan komma exportrestriktioner eller att logistiken och produktionen påverkas om det blir värre. Jag försöker följa med så mycket jag kan i utländsk media, säger Muhittin Tayli.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08