23948sdkhjf

Paradiset i konkurs

”Det känns helt fruktansvärt”.

Konkurserna duggar tätt i coronavirusets fotspår. Nu är även den första konkursen inom dagligvaruhandeln ett faktum. Paradiset har i dag försatts i konrkurs. Formellt är det moderbolaget Hälsoparadiset AB som skickat in ansökan. 

– Det känns helt fruktansvärt, säger Paradisets grundare Johannes Cullberg, i en första kommentar.

Redan innan coronavirusets utbrott var läget prekärt för det hållbara matföretaget. Visserligen ökade omsättningen 2018, men samtidigt gick Paradiset med 41,5 miljoner i förlust. I januari rapporterades om att företaget blödde och att två av fyra butiker skulle stängas. 

Efter att det två butikerna stängts och overheadkostnaderna reducerats kraftigt lyckades bolaget också säkra finansiering som skulle räcka för att ta verksamheten till break-even under början av 2021. Men den stora osäkerheten kring de ekonomiska effekterna från coronapandemin fick till följd att den planerade finansieringen inte gick att slutföra i sista stund.

Det har resulterat i en akut likviditetsbrist som bolagets styrelse bedömer att man inte kan lösa med så kort varsel och med nuvarande situation på finansmarknaden. Därför har styrelsen ansökt om att sätta bolaget i konkurs.

– Så sent som i förra veckan hade vi säkrat den finansiering som behövdes för att ta oss den sista biten till lönsamhet under nästa år. Men de negativa effekterna som corona haft på finansmarknaden de senaste dagarna gjorde att finansieringen inte kunde slutföras. Tajmingen kunde tyvärr inte varit sämre för oss, säger Johannes Cullberg.

Johannes Cullberg grundade Paradiset 2015. De två kvarvarande butikerna finns på Södermalm i Stockholm och i NK:s saluhall i Stockholms city.

Läs Fri Köpenskaps intervju med Johannes Cullberg om konkursen här.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08