23948sdkhjf

Livsmedelsföretagen välkomnar omställningsstöd – men tidsramen oroar

Nattsvart framtid för livsmedelsbranschens småföretag målas upp i medlemsenkät.

Coronakrisen har på sex veckor direkt påverkat sex av tio anställda inom livsmedelsindustrin. Detta enligt Livsmedelsföretagens senaste medlemsenkät som visar på en nattsvart framtid för branschens småföretag.

I förra veckan efterlyste Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman ett direkt kontantstöd för att undvika nedläggning av hundratals små livsmedelsföretag. Dagen därpå presenterade regeringen nya stödåtgärder som bland annat inkluderar ett omställningsstöd riktat till företag som har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent. Storleken på stödet kommer att bero på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft och variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020.

Björn Hellman är lättad över regeringens beslut men också orolig över den angivna tidsramen.

– Bland många av de företag som har svårt att betala sina fasta kostnader för mars och april har jag svårt att se tillräckliga omställningsmöjligheter eller tillräcklig återuppväckt efterfrågan för att de ska kunna klara sina fasta kostnader i maj och juni. Detta kommer vi vara väldigt tydliga med gentemot regeringen, säger han.

Inom livsmedelsindustrin har coronakrisen slagit allra hårdast mot konditorier och bagerier samt företag med försäljning till hotell och restaurang, såsom destillerier, bryggerier, charkuterier och konfektyrtillverkare. över en natt tappade många av dessa företag mellan 50 och 80 procent av sin försäljning.

Enligt den senaste medlemsenkäten, som alltså gjordes innan omställningsstödet presenterades, räknar småföretagen med att de kommande veckorna tvingas korttidspermittera 40 procdent av sin samlade personalstyrka, säga upp 12 procent och varsla ytterligare 8 procent om uppsägning. På sex veckor har coronakrisen direkt påverkat sex av tio anställda, vilket är unikt i modern tid.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Willys vd: “Med Willys Hemma kommer vi åt mer centrala och mindre lägen”
Nu stänger Icabutiken i Rimforsa
Hon blir chef för pappas gamla butik
Ny vd på Svenska Retursystem
Tre år efter Nettoaffären: Det har hänt med butikerna
Kai Gyllström går från Arla till Atria
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.125