23948sdkhjf

Kommuner larmas om trängsel i butiker

Medan krogar riskerar stängning finns inga straff för butiker och varuhus som bryter mot Folkhälsomyndighetens råd. Men tips från allmänheten strömmar ändå in.

– De flesta handlar om affärer och Gekås sticker ut, säger Per Ola Svensson på Falkenbergs kommun.

Statsministern har riktat en uppmaning till svenskar som går förbi en uteservering där trängsel förekommer:

– Jag tycker att man kan kontakta sin kommun, sade Stefan Löfven (S) på en pressträff i april.

Efter det har flera krogar fått stänga. Folkhälsomyndigheten har nämligen gett regionernas smittskyddsläkare makt att stänga krogar som inte följer råden.

Många tips har kommit in till kommuner som gör inspektionerna, men tipsen rör inte bara krogar utan också butiker.

I Falkenbergs kommun handlar flera tips om det populära varuhuset Gekås i Ullared. Kommunens kontrollanter har varit på plats, men endast för att inspektera serveringarna i anslutning till varuhuset.

– På Gekås upplevde vi att det var mycket folk i butiken, men vi fokuserade ju på serveringsverksamheterna, säger Per Ola Svensson, biträdande chef på miljöförvaltningen i Falkenberg.

Butiker har också råd att följa, men till skillnad från krogarna kan de kan inte stängas om regelverket inte efterlevs. Därför inspekteras inte butikerna.

– Vi förmedlar tipsen vidare till smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten så att de får veta hur bilden är, säger Per Ola Svensson.

Efter att ha vidtagit flera åtgärder har Gekås inte problem med trängsel, enligt Boris Lennerhov, vd på varuhuset. Han blir dock frustrerad när besökare anmärker på trängsel när de själva valt att besöka varuhuset.

– Vi har gjort enormt mycket och lagt enormt mycket pengar för att begränsa riskerna. Ingen ska ha en möjlighet att anklaga oss för att vi inte gör vårt bästa för att minska smittan. Men det är inte vi som smittar, det är människor, säger Boris Lennerhov.

Även i Stockholm, Göteborg och Malmö rapporteras klagomål om trängsel i bland annat butiker, uppger miljöförvaltningarna till TT.

– Det är ju det som är problematiken. Vi kan inte ta den frågan för vi har inget verktyg att jobba med. Det hjälper inte om vi åker ut och tittar. Vi kan inte göra någonting, säger Anna Ledin, direktör på miljöförvaltningen i Göteborg.

Av de hundratals klagomål som Göteborgs stad har fått in rör cirka 60 procent serveringar. Resterande 40 procent handlar om verksamheter som klädbutiker och livsmedelsmarknader.

- Kommunen svarar då att det tyvärr inte finns en mottagare av det här klagomålet. Ansvaret ligger hos verksamhetsutövaren och allmänheten, säger Anna Ledin.

Folkhälsomyndigheten känner till bilden om trängsel i butiker:

– Ja, vi får många signaler om sådant direkt hit till Folkhälsomyndigheten också, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på myndigheten.

Smittspridningen har varit mer utbredd i restaurangmiljöer och det är anledningen till att krogar också riskerar sanktioner, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Man såg att restauranger var ett problemområde och ville titta på hur man kan göra dem säkrare ur smittskyddssynpunkt. Om butiker blir ett problem på ett annat sätt kanske man måste göra det också, säger Anders Wallensten.

TT: Kommer Folkhälsomyndigheten att framöver ge smittskyddsläkare befogenhet att även stänga till exempel butiker?

– Det vågar jag inte säga just nu, men om vi hittar problemområden undersöker vi vilka möjligheter som finns att eventuellt hitta sätt att vidta någon form av åtgärd. Men det mesta handlar faktiskt om att vi alla hjälps åt att hålla avstånd.

Fakta: Råden till butiker

Folkhälsomyndigheten har publicerat en rad olika allmänna råd för olika delar av samhället, från fängelseanstalter och arbetsplatser till idrottsföreningar och butiker. Flera punkter riktar sig också direkt till alla invånare, om att bland annat tvätta händerna noga. Det finns dock inga sanktioner för den som inte följer reglerna, till skillnad från föreskrifterna som riktar sig till restauranger.

För verksamheter inom handeln gäller två punkter:

1. Begränsa antalet kunder som vistas i en lokal samtidigt.

2. Ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna bör stå från varandra.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Källa: TT

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Därför avslöjar Ica inte vilka varor som får sänkt pris
”Vi har ett jättetätt samarbete – Vi vill både växa och nyetablera”
”Ge Konkurrensverket medel till att utreda risken för överprissättning”
Välbesökt butiksöppning i Lima – se bilderna
Första släggslaget – Ica bygger om från Kvantum till Maxi i Lund
Nya Coopjättens första år räddas av KF och fastigheter
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.158