23948sdkhjf

Solskatten kvar – Axfood tvekar om jättelagret

Axfood planerar en solcellsanläggning på 100 000 kvadratmeter på taket till sitt nya jättelager i Bålsta. Men beskedet i budgeten att enbart solcellsanläggningar upp till 500 kilowatt ska skattebefrias, får dagligvarukoncernen att tveka.

– Nu valde regeringen att ha kvar skatt på el som man bara producerar åt sig själv, och det försämrar vår kalkyl med 2,5 miljoner kronor per år, så vi får ju se, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij till TV4-nyheterna.

Gränsen på 500 kilowatt innebär att över hälften av de stora taken i Sverige fortsätter att beskattas om de byggs ut med solceller för egen elförsörjning.

Åsa Domeij tycker att det är fel:

– Om man låter en byggnad värmas av solen genom fönstren betalar man ingen skatt. Det är när man säljer värme som man ska betala skatt, säger hon.

Regeringen motiverar skatten med att EU-kommissionen inte tillåter för mycket statsstöd. Men EU-kommissionen har godkänt liknande stöd i andra medlemsländer.

– Skattesystemen ser olika ut i olika länder, och det gör att statsstödsreglerna slår olika. Vi hoppas att kommissionen ser över reglerna så att de inte hindrar gröna omställningar, säger finansminister Magdalena Andersson till tv-kanalen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125