”Jobbar som om butiken vore min”
Ett stenkast från Halmstad längs Nissastigen och lika långt från Gekås i Ullared, där ligger Torup, och där finns Årets eldsjäl, enligt Hylte kommuns företagarförening.
Utmärkelsen får hon för sitt starka ideella engagemang för unga, särskilt som handbollstränare i Hylte HK.
– Det är jättehedrande. Jag blev väldigt rörd över hela processen, att mitt namn kommit fram och att man tittat på mitt engagemang. Det var ingenting jag väntat mig. En av mina största drivkrafter är att göra skillnad för barnen.
Tränarjobbet för ett pojklag med tre åldersklasser liknar hon vid att vara butikschef.
– Det är lite samma sak. Att möta människor och hitta förhållningssätt så att alla får chans att utvecklas i det sociala samspelet. På jobbet ska man ha roligt, precis som i laget. Alla ska förstå varandras olikheter och att allas egenskaper behövs. Jag ska vara tydlig i vart vi ska.
EMILIE HÅKANSSON
Aktuell: Årets eldsjäl i Hylte kommun med 10 000 invånare.
Fritidsintressen: Skogen och trädgården. Leder familjegympa, är handbollstränare samt ordnar fritidsgårdar för barn i bygden. ”Det är viktigt för mig att vara med i barnens aktiviteter.”
Ålder: 33 år.
Familj: Gift med Jörgen. Tre pojkar, Anton 10, Lukas 8 och Arvid 5 år.
Favoriträtt: Torskrygg med palsternacksmos och skirat smör.
Roligaste sysslan i butiken: Vara närvarande med personliga möten med kunder och medarbetare.
Favoritprodukt: Ägg från egna hönor som smakmässigt inte går att jämföra med köpeägg.
Bästa exponeringstips: First buy. Lägga en vass, bred vara med lockande pris vid ingången.
Vill bjuda på middag: Johannes Hansen. Föreläsare om livets val och prioriteringar.
Bakgrund: Gymnasiet, samhälle, inriktning ledarskap och kommunikation. Började på Ica som 14-årig sommavikarie. Fortsatte under gymnasiet och fick ansvar. Krävde sedan en heltidstjänst och fick det. Skaffade barn efter ett par år och ville utvecklas i ledarskapet. Butikschef för Coop Unnaryd 2010. I samma roll nu på Coop Torup sedan 2015.
Bästa beslut: Att ta över släktgården efter farmor och farfar.
Förebild: Plockar godbitarna från olika personer.
– Mitt sätt är att vara väldigt social och öppen. Alla kan engagera sig men någon måste ta första steget. Flera anställda i butiken har på senare tid engagerat sig i olika föreningar. Jag gör det jag tycker är roligt och kanske ger det ringar på vattnet, säger hon ödmjukt.
Men kanske är det jobbet som butikschef på Coop Torup som borde prisas. Hon har jobbat i butik sedan 14 års ålder och ser förändringar över tiden.
– Framför allt effektiviseringar med digitaliseringen. Längre tillbaka var det mycket mer personal i butikerna. Då gjordes alla beställningar manuellt, nu är det mesta datoriserat. Sortimentet har också förändrats. När jag började var det en stor andel lokalproducerat, folk hade tid till att laga mat. Sedan svängde det över mer på fastfood konceptet. Nu är vi till stor del tillbaka till att små lokala leverantörer värdesätts.
Större vikt fästs också vid personalvård och det sociala samspelet bland butiken 20 anställda.
– Jag försöker se alla och vill att vi ska jobba tillsammans. Lyfta var och ens företräden. Peppa att ta egna initiativ och att skapa tillit. Enkla uppskattningar kan vara att jag beställer tårta när någon fyller år.
När Emilie Håkansson började på Coop Torup var butiken ganska sliten och personalen hade inte rätt förutsättningar, många områden behövde ses över.
– Eftersom jag känner många i bygden hade jag bra kännedom om vad kunderna efterfrågade. Förändringar som att priset i hyllan och kassan ska stämma överens och att prisbilden är densamma i föreningens tre butiker är en åtgärd. Sådant som folk irriterat sig på.
Coop Torup byggdes om fullständigt för 1,5 år sedan.
– Vi gjorde allt. Fräscha färskvaruavdelningar, frukt och grönt först i kundvarvet och ledlampor. Cirka 10 miljoner kronor gick kalaset på. Men vi har en god ekonomi i föreningen. Det känns väldigt tryggt.
Den största utmaningen är att få de 1500 ortsborna att handla på hemmaplan. Trots att Coop Torup är enda kedjebutiken på orten finns konkurrens från andra orter.
– Vi har kämpat och lyckats, tycker jag. 6,76 procent i försäljningsökning i augusti i år och 6,44 procent hittills på året.
Emilie Håkansson beskriver sig som hemmakär och är väldigt tacksam över möjligheten hon fått att utvecklas i Mellersta Nissadalens konsumentförening där tre Coopbutiker ingår. Hon började sin bana som butikschef i den minsta butiken, Coop Unnaryd.
– Jag jobbade mycket tillsammans med personalen och renodlade sortimentet. På fem år ökade försäljningen med 5 miljoner kronor, från 15-20 miljoner kronor. På båda ställena har jag gått in för uppgiften som att det är min egen butik. Jag vill känna stolthet över verksamheten. Det ska vara butiker i framkant.
Artikeln är en del av vårt tema Mötet.