23948sdkhjf

Maskinen som ska ta Stora Coop Visby till nollsvinn nästa år

Förra årets vinnare i kategorin Årets butik på Dagligvarugalan har gjort sig känd för att våga sticka ut. Nu levererar Stora Coop Visbys butikschef Markus Wahlgren nästa tuffa målsättning. Butiken ska redan nästa år ner till noll i matsvinn. En ny maskin ska hjälpa Stora Coop Visby att nå dit.

– Probably den första butiken i världen som går ner på noll procent i matsvinn, säger Markus Wahlgren och citerar butikens egen Facebooksida. 

Maskinen kommer från Agrenco och kallas för Greenbox. Den ska ta hand om det matavfall som är kvar efter utförsäljning, ”svinnpåsar”, svinnsamarbeten och alla andra åtgärder som redan vidtagits.

Det kan handla om övermogna bananer, möglig ananas eller kyckling som gått ut. Sådant som inte går att ta hand på annat sätt. Allt stoppas in i maskinen som eliminerar alla bakterier och omvandlar avfallet till gödningsjord i ett cirkulärt system.

– Vi kan sedan sälja gödningsjorden till kunder. Eller använda i våra rabatter och i den egna tomatodlingen, säger Markus Wahlgren. 

Maskinen är den sista viktiga komponenten i ett långsiktigt hållbarhetsarbete som sparkades igång på allvar för tre år sedan och som gett mycket konkreta resultat. Med bland annat ett noggrant genomfört Whywaste-system gick Stora Coop Visby från 120 ton matsvinn 2018 till 75 ton 2019. Efter första halvåret 2020 låg man på 20 ton och räknar med att hamna på cirka 40 ton när året är slut.   

– Det är Ragn-Sells siffror och inget humbug, påpekar Markus Wahlgren.

Det är de där sista tonen som är svårast att göra något åt, men Markus Wahlgren menar att det är möjligt att komma ned till 36 ton, vilket är lika med den mängd Greenbox kan svälja under ett år. 

Greenbox är en och en halv meter lång och en meter hög och klarar av att hantera 100 kilo matavfall per dygn. Under 12 timmar varje dygn maler den ned biologiskt avfall till ett bakteriefritt pulver.

– Den dödar alla bakterier och avger ingen otrevlig doft. Den luktar mat, gott till och med.

Hur stor investering det handlar om vill inte Markus Wahlgren gå in på, men understryker att det är en investering för miljön och därför värt det. Nu utmanar han fler butiker att satsa på att nå nollsvinn.

– Grattis till nummer två som lyckas, säger han och skrattar.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063