23948sdkhjf

Många slöt upp för butiken när stämman lades ner

– Vi är beroende av stämman till viss del och den är beroende av butiken – den enda på orten, säger Anna-Maria Liss, delägare i Handlar'n i Bingsjö, som fått ett uppsving under pandemin.

Följer man vägen norrut från Falun, förbi Sundborn, och rakt mot Bollnäs 5,5 mil, så hamnar man i Bingsjö. Bingsjö är mest känt för att inhysa en av landets största spelmansstämmor. 12 000 personer brukar årligen vistas i lilla Bingsjö under första veckan i juli. I år uteblev evenemanget. Lanthandeln i byn, som har 10-14 procent av årsomsättningen runt evenemanget, fick gnugga geniknölarna.

Det visade sig att butikens ägare, Anna-Maria Liss och kompanjonen Kristina Walters-Gustavsson, hade vänner som månade om butiken.

ANNA-MARIA LISS

Aktuell: Sommaren med corona i lanthandeln Handlarn i Bingsjö som hon driver med Kristina Walters-Gustavsson.

Fritidsintressen: Älgjakt.

Ålder: 49 år.

Familj: Sambo och vuxen dotter.

Favoriträtt: Älgstek med potatis, grönsaker och sås.

Roligaste sysslan i butiken: Möta kunden i kassan.

Favoritprodukt: Ost.

Bästa exponeringstips: Gavelexponering med aktuella grejer, som jul.

Vill bjuda på middag: Familjen.

Bakgrund: Dagbarnvårdare före barnet kom. Drev åkeri med sambon. Delägare i Bingsjö lanthandel sedan 2008.

Bästa beslut: Att skaffa barn.

– Många stämmobesökare ville stödja själva evenemanget och betalade inträdespengar trots att det inte blev någon stämma. Stämman i sin tur ville skänka inträdet till butiken och startade ett Swishnummer enbart för butiken. Spelmän ska också ha skänkt pengar. 130 000 kronor ska det visst vara. Vi har dock inte sett några pengar än, säger Anna-Maria Liss.

Andra som har bidragit till butikens överlevnad är många stockholmare, med sommarhus i trakten, som kommit för att distansjobba.

– Det tillsammans med pensionärer som tagit sin tillflykt hit för att isolera sig gjorde att vi fick ett uppsving tidigare än ett vanligt år. Vanligen kommer man upp en vecka på semestern. Vi fick hoppas på att folk ville handla.

Och det ville man. När coronan slog till tog butiken emot beställningar av varor från kunder. Man packade och ställde matkassar utanför butiken till byns invånare och sommarboende.

– Av byns 70 invånare är cirka hälften över 80 år. Men på senare år har det blivit en viss föryngring. Helt nyligen har en schweizisk familj flyttat hit. Man söker lugnet. Kunderna kommer också från grannbyarna Dalstuga, Finnbacka, Lamborn, Svabensverk och Dådran.

Under sommaren tredubblas befolkningen med sommarboende. Många har i år också stannat kvar längre och distansjobbat.

– Vi har tagit hem mer varor och tillmötesgått önskemål.

Utöver bassortimentet håller butiken sig till lokala leverantörer; Berglunds frukt, Siljans chark, Rättviksbagarn, Färskvarukompaniet och Ockelbo ost.

– Det har blivit viktigare. Folk tänker mer lokalt. Även om det är extrapris på chark från Scan köper kunderna Siljans Chark.

Mer lokalt och exklusivt finns i butiken där en före detta kollega huserar med korvtillverkning.

– Det är Per Zani som till vardags är kock på Rättviks gymnasium. Det tog över ett år med tillstånd och ombyggnad för att hälsovårdsmyndigheten skulle godkänna verksamheten.

– Bara i sommar har vi sålt 1,5 ton av korven som vi är ensamma om. Det är en snackis. Men nu blir det ingen korv före jul. Per Zani är nyopererad. Det har vi annonserat på Facebook.

– Folk kommer långväga ifrån för att få tag på den.

Hur ser en dag ut under stämman?

– 16 timmars jobb i ett sträck med frukostpåsar och mackor från 8-22. Vi är tre som jobbar och dessutom ställer ideella krafter upp. Vi har en kiosk utanför med glass, korv, hamburgare och kolbullar. Där brukar de jobba ideellt så länge folk är på byn. Fram till tre på natten. 200 000 kronor görs på den veckan.

Artikeln är en del av vårt tema Mötet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.24