23948sdkhjf

Bättre koll på svinnmat med ny app och plattform

Stadsmissionernas matbanker tar ett rejält digitaliseringskliv med hjälp av en ny app och plattform från Salesforce och Isobar.

Matbankerna har omfördelat överskottsmat från livsmedelsindustrin till människor som lever i matfattigdom sedan 2015. Maten når personer i behov av hjälp i form av måltider, matkassar eller genom sociala matbutiker. Matbankerna hjälper till att minska matsvinnet och matfattigdomen och bidrar till miljömässig, social- och ekonomisk hållbarhet.

De donerande livsmedelsföretagen har efterlyst mer detaljerad återrapportering av vad som händer med den skänkta maten, lagkraven på spårbarhet har ökat. Därför behövde stadsmissionerna hitta en lösning för digital registrering och uppföljning av verskamheten i matbankerna,

Man ville även kunna följa upp hur mycket mat som matbankerna räddar från att bli svinn.

Med projektstöd från Postkodlotteriet och Vinnova fick Salesforce och Isobar uppgiften att utveckla en lösning. De prioriterade funktionerna var:

Under 2020 utvecklade Isobar en skanningslösning och implementerade och anpassade Salesforces plattform efter matbankernas behov. I slutet av augusti använde de fyra största matbankerna i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö lösningen och de nya arbetsprocesserna kommer inom kort att vara implementerade i nio stadsmissioner nationellt, skriver Stadsmissionen i ett pressmeddelande.

Den nya plattformen har lett till ett mer effektivt erbetsflöde och färre felregistreringar, full spårbarhet i leveranskedjan, översikt av befintligt lager samt bättre statistik.

– Den största effekten av att lösningen har implementerats i Stadsmissionens matbanker är att den skapar förutsättningar att hantera mycket mer mat på ett säkert sätt, säger Anne Lunde Dinesen, projektledare för Sveriges Stadsmissioners matbankerl och fortsätter:

– Ideell sektor hanterar mindre än 5 procent av det ätbara matsvinnet i dag, men behovet av mat är enormt. Mellan 1 och 4 procent av alla svenskar lever i matfattigdom i dag. Så det finns verkligen en möjlighet att låta matsvinn och matfattigdom vara del av varandras lösning.

Under våren 2021 fortsätter samarbetet med vidareutveckling av plattformen och skanningslösningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08