Coop-vd med många hattar: "Logistiken är hjärtat inom retail"

I rollen som inte bara vice vd på Coop Sverige utan även vd för Coop Logistik har Örjan Grandin ett alldeles särskilt perspektiv på dagligvarubranschen och mycket att hålla reda på samtidigt.
– Som vice vd stöttar jag vår vd Magnus med att få ihop mötet med alla våra föreningar och just nu jobbar jag även mycket med IT-frågorna och i vissa fall så har man också logistik-kedjehatten på. Man får tänka till lite grann ur vilken roll man pratar ur. Men ser man inte till helheten så riskerar man att också att rösten från logistiken inte hörs, säger Örjan Grandin.
Som vice vd har Örjan Grandin ett tätt samarbete med Magnus Johansson, vd på Coop Sverige. Ett samarbete även som gick utanför Coop och dagligvarubranschen i några år.
– Magnus ville ha hjälp av mig då han blev koncernchef för Mekonomen då man centraliserade logistiken och automatiserade. Vi trivs med att jobba tillsammans så när han frågade mig om hjälp så tackade jag ja.
Örjan Grandin
Titel: Vice vd Coop Sverige, vd Coop logistik.
Ålder: 53
Familj: Fru och en son
Fritidsintressen: Mat,musik, padel och utförsåkning.
Utbildning: Civilingenjör maskinteknik KTH
Bakgrund: Ingenjörsutbildning på KTH. Ericsson, Q-Med och Mekonomen.
Förebild: Min mormor gjorde rätt mycket för mig när jag växte upp. Hon blev 99 år och 9 månader gammal.
Bästa beslutet just nu: Jag och min fru köpte ett lantställe i Grisslehamn som ger den här viktiga andhämtningen i arbetet.
I två års tid jobbade de båda på Mekonomen innan de återvände till Coop Sverige och Örjan Grandin har tagit med sig en del viktiga insikter därifrån.
– Dels fick jag lära mig en del om hur man automatiserar och robotiserar. Hela deras affär är e-handelsinriktad, med ganska snabba behov. Tar man in en bil för reparation och öppnar huven kan det behövas en särskild del väldigt fort. Man måste få allt att hänga ihop.
Just automatisering och robotisering är något Örjan Grandin ofta återkommer till. Inte så konstigt kanske då han och Coop just nu håller på med att bygga sitt nya, till stor del, automatiserade lager i Eskilstuna och samtidigt digitaliserar verksamheten.
– Det som händer just nu är att vi försöker få alla de här jättestora initiativen vi håller på med att hänga ihop och gå i takt. Teknikgraden i Sverige är så hög nu att det inte går att utveckla en verksamheten likt Coops utan att ta hjälp av tekniken och då är det viktigt att båda automatisera och digitalisera.
Varför är det så viktigt med automatisering?
– Det finns många anledningar. Dels handlar det om att inte förlora konkurrenskraft men det handlar också om att få bättre kvalitet och spårbarhet i det vi gör. Ökar man i kvalitet behöver man inte söka avvikelser på samma sätt. Vet man att en maskin per automatik gör det den ska kan vi skifta fokus till annat.Automatisering minskar till exempel mängden förstörelse, kross och borttappade produkter .
Och digitaliseringen?
– Vi ser på digitaliseringen och kundresan som något som hör ihop. Det handlar om att förstå enskilda slutkunders behov. Har man inte varor till kunderna, eller inte har ett tillräckligt bra pris för att få ut varorna spelar det ju ingen roll vad man gör i övrigt. Förutom varans pris och kvalitet samt hanteringen av försäljningskanalerna så är logistiken hjärtat inom retail.
Under sin långa karriär har Örjan Grandin sett trender komma och gå men några av dom är mer varaktiga än andra.
– Många inser allt mer att logistik är en central del i att lyckas och det har fått en bättre status, folk förstår allt mer hur viktigt det är att få helheten att fungera. Sedan har vi den långsiktiga trenden som är jakten mot det fossilfria. Kan man få in tåg i ekvationen som vi gjort är det ett bra steg. Men tågen kan inte gå till varje butik, säger Örjan Grandin och fortsätter:
– Det går inte att jobba med hållbarhet och miljö som en separat del av verksamhet. Vi är med i många olika forskningsprojekt och ellastbilar är en viktig del och så är även vätgas. Samtidigt har vi haft många år av för låg underhållsnivå på våra järnvägar som nu håller på att åtgärdas. Färskvaror kan inte stå stilla vid en trasig växel.
Vad är den största utmaningen i klimatarbetet?
– Det finns en del modenycker för till exempel vilka bränslen som ska användas för lastbilar. Den stora utmaningen där och på många andra håll är att våga bestämma sig för vad man ska satsa på.
Även om man måste ha modet att bestämma sig för vad man ska satsa på som i fallet med Coops anläggning i Eskilstuna menar Örjan Grandin att det alltid kommer finnas osäkerhet kvar, vilket inte minst den pågående coronapandemin har visat.
– Det vi inte vet nu är om vi fått ett annorlunda beteende som stannar kvar. Kommer folk jobba mer hemma i framtiden? Vad är det nya normala i det här? Ta till exempel bunkringen som skedde i början av pandemin, hur ser vi till att vara redo att fylla på butikerna när något liknande sker igen?
Tre frågor
1. Vad har du fokuserat på hittills?
Dels få till de här besluten om att automatisera vår lagerverksamhet och dels få ihop våra IT-system.
2. Vad är viktigast just nu?
Det viktigaste just nu är att ha all min personal engagerad och att vi har en riktning att gå mot , ensam är liten.
3. Vad händer inom 5 år?
Om fem år är det nog så att både e-handel och butikshandel är vardagen för de flesta. Det är normalt att ha vissa behov man behandlar på ett sätt och andra på ett annat sätt. De kommer vara individuella för person och tid.
Artikeln är en del av vårt tema Chefsintervjun.