23948sdkhjf

Startskott för nya Backaplan – då ska Stora Coop stå klar

I veckan tas första spadtaget i det gigantiska stadsutvecklingsprojektet i Göteborg som går under namnet Framtidens Backplan. Därmed är den första etappen på gång och den Stora Coop som ska byggas kommer att kunna stå färdig för inflyttning 2024.

– Vi har ju varit delaktiga i Backaplans utveckling under 65 år. Först i omvandlingen från småskaligt industriområde till handelsplats och nu till nästa fas – att utveckla Göteborgs innerstad till andra sidan Göta Älv. Det här är samhällsbygge när det är som bäst, säger Helena Liljedahl, vd på KF Fastigheter, i en kommentar.

Föruotm KF Fastigheter ingår även Skandia Fastigheter, Fastighets AB Balder i konsortiet bakom storsatsningen Framtidens Backaplan.

I det omfattande projektet ingår en rivning av Stora Coop som i dagsläget huserar på platsen. Butiken ska i stället ersättas med en helt ny stormarknad en bit norrut på Backaplan.

– När hela ”nya Backaplan” är klart kommer vi få en butik som har närhet till väldigt många boendenära kunder. Genom gång- och cykelavstånd ska kunder med lätthet kunna handla i en butik som ligger nära deras bostäder, sa Jesper Ringborg, affärsområdeschef hos Coop Väst, i oktober förra året.

Byggnationerna kommer att pågå ända fram till 2035, men i och med att den första etappen nu är på gång innebär det att Stora Coop kan flytta till sina nya lokaler redan under 2024.

Premiäretappens upplägg vid Leråkersmotet innebär handel i två plan längst ner och bostäder högre upp i husen.

– Vi börjar med att tillföra stadsdelen 420 hyresrätter, attraktiv handel samt ett mobilitetshus. Energiförsörjningen kommer vi att göra helt fossilfri genom en geosolanläggning, vilket är ett exempel på bolagens gemensamma vision om hållbarhet i framtidens Backaplan, säger Åke Pettersson på Skandia Fastigheter. 

Artikeln är en del av vårt tema Etableringar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109