Den nu helt överskuggande frågan är beredskapen och livsmedelsförsörjningen och hur handeln ska involveras. Under pandemin fungerade varuförsörjningen väl och departementet var bra på att involvera hela livsmedelskedjan, enligt Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.
– Då väcktes frågor kring livsmedelsförsörjningen i landet. Svensk Dagligvaruhandel hade i egenskap av branschorganisation en allt mer frekvent dialog med departement, myndigheter och andra organisationer i frågan.
Medlemmarna – dagligvarukedjorna – såg att det var dags att organisera sig kring frågorna.
– I och med pandemin fick vi beredskapsfrågan på bordet och för att möta den ökande mängden projekt och förfrågningar anställde vi Ulrika Dahlin som nu på 50 procent ska ägna sig åt frågan. Tidigare, 2017 när myndigheterna fick sina uppdrag, var vi inte särskilt involverade.
Karin Brynell om beredskap och livsmedelsförsörjning: ”Kan förstå om det verkar gå långsamt”
Proaktivt arbete är något Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, återkommer till under pratstunden på kontoret.
– Det gäller både branschens medverkan i arbetet med livsmedelsförsörjning i kristid och lagstiftningsfrågor som tar en allt större plats i arbetet.