23948sdkhjf

Lyft fram den lokala honungen i butiken

Svenska Bin och Bioldingsföretagarna framför i en debattartikel kritik mot dagligvarukedjornas svala intresse för att medverka till att svensk kvalitetshonung inte blir utkonkurrerad av importerad billig honung.

Bristen på inhemsk honung i våra butiker är en allvarlig fråga eftersom den också bidrar till honungsbinas pollinering av viktiga grödor. I dagsläget riskerar vår biodlingsnäring att bli utkonkurrerad av importerad billig honung. Svenska Bin och Biodlingsföretagarna arbetar för att lokal honung ska få den status den förtjänar. Sveriges handlare kan bidra till att svensk kvalitetshonung når ut till alla konsumenter. 

Intresset från de större dagligvarukedjorna har hittills varit svalt, med undantag för initiativ från enskilda butiksägare. Få inköpare skryter idag om sin fina honungshylla, eller sitt breda sortiment av lokal honung. Vi önskar att det hade varit så.

I många länder använder man honungen för att med stolthet beskriva sin flora, säsonger och regioner. Här i landet har traditionen länge varit att producera en generisk ”rikshonung” blandad av olika honungsskördar. Det har skapat en bild av att vår honung inte har så stor smakbredd som honung från andra länder. I själva verket finns en stor variation – allt från vårens primörhonung med smak av sälg, maskros och hallon till högsommarhonung med rallarros och klöver samt höstens djupare smak av ljung.

Att honungen i många livsmedelsbutiker är en bortglömd råvara blir ett problem då hela 74 procent av konsumenterna köper sin honung just där. I butikerna finns idag ingen upplysning om varför den lokala honungen är mer värd än den billiga importerade utan specifikt ursprung. I många fall står det enbart att honungen kommer från ett land inom eller utanför EU, det vill säga hela världen.

På vissa håll i världen bearbetas och späds honung ut med avancerad teknik, fulhonung som är svår att avslöja. Det rör sig om stora kvantiteter eftersom honung är en av världens mest förfalskade råvaror.

Vi menar att svenska myndigheterna inte agerar tillräckligt hårt för att stoppa inflödet av förfalskningar. Den osunda konkurrensen av billig import drabbar svensk biodling, och på lång sikt hotar det hela näringen. Bara 50 procent av den honung vi konsumerar är inhemsk. 

Är all importerad honung dålig? Inte alls. Det finns många länder med mycket välutvecklad honungskultur som Sverige kan ha som förebilder. Men den honung som produceras i exempelvis Frankrike och Slovenien bidrar bara till pollineringen av det som växer där. Också i Sverige behöver vi pollinering för våra odlade grödor och vår vilda natur. Svenska bönder behöver svenska biodlare.

Den som köper sin honung från en lokal biodlare kan känna sig trygg med produkten, att den håller kvalitet och bidrar till det lokala näringslivet. Vi uppmanar alla Sveriges handlare att lyfta den lokala honungen och se till att konsumenterna får tillgång till kvalitetshonung med säkert ursprung. Tillsammans kan vi öka mångfalden och bredda smaken av svensk honung samtidigt som vi bidrar till att säkra svensk livsmedelsförsörjning.

Att var lokal lojal handlare och konsument lönar sig längden.

Anna Lind Lewin, kommunikationsansvarig Svenska Bin
Sanna Ohlander, kommunikatör Biodlingsföretagarna

Artikeln är en del av vårt tema Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109