23948sdkhjf

Elkrisen: Nordzucker flyttar produktion från Skåne till Danmark

Osäker energiförsörjning får sockerjätten att flytta delar av årets produktion.

Sockerjätten Nordzucker har tagit beslut om att flytta delar av sin produktion från Skåne till Danmark eftersom de inte är säkra på att den svenska elförsörjningen är tillräckligt säker, skriver Aftonbladet.

– Vi kan inte riskera att 300 000 ton betor bli kvar i fältet, säger Olof Dahlgren, fabrikschef vid sockerfabriken i Örtofta till tidningen.

De 300 000 ton betor som nu kommer skeppas över till Danmark kommer att processas i en fabrik som drivs av olja vilket i nuläget Nordzucker anser vara säkrare. Om än värre ur ett klimatperspektiv.

– Det är ett steg tillbaka i vårt klimattänk som bygger på att bli klimatneutrala. Om det skulle bli problem med energiförsörjningen i Sverige riskerar vi att hamna i en situation där 300 000 ton går förlorade. Det är också dåligt utifrån ett miljöperspektiv. Det är en avvägning, men vi har kommit fram till att vi inte vill ta den risken, säger Olof Dahlgren.

Flytten kommer att medföra högre produktionskostnader samt extra transportkostnader och Danzucker säger att om läget förändras kan det bli tal om att stoppa flytten.

– Om det kommer nya besked från svenska myndigheter kommer vi att avbryta direkt, säger Olof Dahlgren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078