Uppdrag: Prata mat med butikerna
Han har fått titeln butikscoach matglädje och ska bara prata mat utifrån sin kunskap.
Strategin är att butikens kunderbjudande ska hålla över tid. Det görs med kontinuitet. Så skapas butikens eget kundlöfte.
– I dag ligger butiker, och till och med olika avdelningar i butiken, på olika nivå. Som coach kan jag och min kollega till exempel gå in i en butik och hjälpa till med att starta en fiskdisk. Eller samla medarbetare från fiskdiskar i flera butiker och göra gemensam sak i lärande för dem. Vi utgår från behov. Det viktiga är att det finns en organisation och mottagare som vill lära, säger han.
Varje butik har sina nyckelvaror och varje avdelning ska ha sina egna nyckelvaror, anser Henrik Liljenberg.
Pedagogiskt exemplifierar han med butiksgjord bearnaisesås.
– En butik gör egen bearnaisesås var tredje vecka. Det blir inget flyt och kunden kan inte förvänta sig såsen alla dagar.
– För att skapa ett kundlöfte lyfter vi in såsen i ett produktionsschema, med dedikerad tid att producera såsen. Då hittar kunden alltid butikens egen sås i sortimentet och butiken kan infria sitt kundlöfte. Finns såsen inte vänder man sig till något annat; en annan produkt eller, i värsta fall, en annan butik. Då har butiken svikit både sin kund och sin egen produkt.
–Man jobbar med en produktgrupp åt gången, till exempel fyra till fem kalla såser under en längre tid, och har lite tålamod med att lära kunderna att såserna finns. Man får räkna med tre till sex månader innan man vet om en produkt fungerar, det beror förstås också på exponeringsytan.
Upptagningsområdets kunder ställer olika krav på produkter och sortiment. Där måste en analys göras.
HENRIK LILJENBERG
Aktuell: Ny som butikscoach matglädje på Coop Butiker & Stormarknader.
Fritidsintressen: Mat och dryck, skogen, fjället och trädgården.
Ålder: 44 år.
Familj: Fru, tre pojkar 14 år, 10 år och 8 år.
Favoriträtt: En vällagad pasta.
Favoritprodukt: Smör.
Roligaste sysslan i butiken: Att möta alla individer som har så mycket kunskap och vilja att utvecklas.
Vill bjuda på middag: Björn Franzén. Kockar är tacksamma att bjuda på mat.
Bakgrund: Kock och köksmästare i södra Sverige, från 14 årsåldern till 26-27 år. Verksamhetscontroller på myndigheter. Downshifting av privata skäl. Längtade efter kundmöten och livsmedel och kom till Ica Liljeholmen. Planen var att stanna sex månader, det blev 6,5 år. Varuplock i charken, drev fiskdisken en tid, och fick till slut köket som köksmästare där jag ansvarade för drift, produktion, produktutveckling och livsmedelssäkerhet.
Utbildning: Restaurangskola. Examen i statsvetenskap där analytiska metoder ingår. Det har hjälpt att förstå hur flöden påverkar butikers prestation och resultat.
Bästa beslut: Min downshifting. Det var jätteklokt.
Henrik Liljenberg första jobb hos Coop var att hjälpa till med att lyfta Stora Coop Haninges kafé.
– Där börjar vi med helfabrikat och skriver på förpackningen exempelvis: ”Kökets val”. När allt finns på plats på avdelningen – tid, kunskap och rutiner – går det att växla upp eller komplettera med en butiksproducerad motsvarighet.
Initialt jobbar Henrik Liljenberg med fem fokusbutiker. Butiksprojekten ska senare kunna skalas upp och utvecklas för att sedan appliceras på andra butiker. Det är ett krav.
För att göra ett bra jobb är butiksbesök viktiga. Hittills har Henrik Liljenberg inte hunnit besöka butiker i den utsträckning han vill.
– Det är supernödvändigt för att se vilka behoven är. Jag vill föra ut att butiksmedarbetare ska få avsatt tid till att besöka andra butiker och inspireras, inte racka ner och leta fel – vad gör grannen bra?
– Efter en lång nedmonteringsfas av storlek, innehåll och egenproducerat i chark- och fiskdiskar, vänder det sakta tillbaka, kravet från kunden ökar, tror jag.
Ett konkret exempel på hur kunderbjudandet kan utvecklas, beskriver Henrik Liljenberg:
– Alla kunder går inte fram till manuella fiskdisken, man tycker fisk känns svårt. Kan butiken då börja att packa ut fisk så finns ett nytt viktigt kunderbjudande och produkter som ger bra och kompletterande service. Butiken möter där ett helt annat kundsegment än de kunder som går fram till manuella disken.
Vad hoppas du tillföra med din bakgrund?
– Livsmedels- och råvarukunskap och att medarbetare vågar prata om mat med kunderna. Teoretiska kunskaper i driftsfrågor, men också extremt handfasta tips.
Varför byter du kedja?
– Livet. Efter drygt sex år hos Ica ville jag prova att jobba i en liten verksamhet. När det var påskrivet och klart fick jag ett meddelande att företaget lade ner verksamheten. Vad skulle jag göra? Jag lade upp ett inlägg på Instagram som fick en enorm spridning. Jag fick 60 intressenter varav tio var superintressanta. De som hade det bästa erbjudandet var Coop. Till stor del kan jag forma jobbet efter mina kunskaper.
– Min chef, Meta Persdotter, vill att mitt fokus ska vara att prata mat.
Artikeln är en del av vårt tema Mötet.