23948sdkhjf

Bytte biståndsarbete mot hållbarhet – lyfts fram som talang

Hållbarhetsintresset grundades i barndomen. Nu har Anna Sommar Lönnemars medarbetare kunnat entusiasmeras av hennes genuina intresse och hon har utsetts till en av Sveriges talanger på området.

– Det är mitt engagemang som driver mig. Kanske har det smittat av sig på medarbetarna som jag känner ett starkt deltagande från.

Hennes väg till hållbarhetsansvarig på Hemköp går i en båge till Zambia och hem igen.

– Redan i butik väcktes mitt intresse för att jobba med hållbarhet. En period var jag inställd på att jobba med bistånd, men i Zambia kände jag att det inte var det jag ville. Eftersom jag redan hade min koppling till Axfood kändes det naturligt att i första hand söka att jobb  inom koncernen kopplat till hållbarhet.

Anna Sommar Lönnemar ser som sin viktigaste uppgift att engagera medarbetarna att känna ansvar i hållbarhetsarbetet. Det uppnås genom utbildning men sedan måste engagemanget hållas vid liv genom diskussioner och uppmuntran. På kontoret sker det avdelningsvis inom områdena klimat, biologisk mångfald och ekologiska varor, och i form av många workshops.

– Jag ser inte mig själv som en pekpinneperson utan ser hållbarhetsarbetet som ett lagarbete där både butikerna och supportkontoret jobbar tillsammans och där varje Hemköpare känner ett eget ansvar.

Alla dagar är olika men det centrala i rollen är att jobba mot kedjans hållbarhetsmål. Att ta fram hållbarhetskommunikation mot kunderna är också en del av jobbet. Den kommunikationen omgärdas av många regler.

När Anna Sommar Lönnemar pratar om ämnet hållbarhet lyckas hon bryta ner det i delar. Att jobba konkret med hållbarhet kräver många delmål. På Hemköp utgår man från Axfoods hållbarhetsmål som diskuteras och revideras en gång per år.

– Våra viktigaste hållbarhetsmål framåt är att öka försäljningen av ekologiskt och att minska vårt klimatavtryck inom livsmedelsförsäljningen. Och enligt våra siffror gör vi mycket rätt då vi i dag har branschens högsta ekoförsäljning och lägst klimatavtryck inom livsmedelsförsäljningen.

Hon är inte helt säker på var hennes stora miljöintresse kommer ifrån men under samtalets gång framgår det att det alltid funnits där. Där finns kanske nyckeln till att kunna förmedla ett starkt äkta engagemang på ett konkret sätt till medarbetarna.

– Jag tror att mitt miljöintresse har byggts upp under hela min barndom där jag har spenderat mycket tid i naturen överlag men också fått ta del av den genom att fiska och plocka bär och svamp. När jag växte upp var vi nästintill varannan helg hos min farmor och farfar i Dalarna som odlade mycket grönsaker själva och lagade mat från grunden. Att inte slänga mat och källsortera har också varit genomgående under min uppväxt och kollektivismen, att ”man ska ge tillbaka till samhället och ta hand om miljön där vi får allt ifrån”.

En ny lag infördes vid årsskiftet som innebär att butikerna måste separera det organiska matavfallet från sina förpackningar.

– Direktivet kommer starkt att påverka butikens drift med personaltimmar, källsorteringsrutiner med mera. Men effekten av direktivet tror jag kommer blir ett minskat matsvinn hos butikerna då det kommer att bli mer obekvämt att slänga mat och man blir mer varsam. Jag tror att matsvinnet kommer sjunka genom att butikerna vässar sina beställningsrutiner, ser till att prissänka varor i tid och starta upp välgörenhetssamarbeten som bidrar till minskat matsvinn.

Anna Sommar Lönnemar

Aktuell: På Aktuell Hållbarhets lista över landets 33 främsta hållbarhetstalanger under 33 år.

Ålder: 32 år.

Familj: Man, Christian.

Bor: Fruängen.

Favoriträtt: Panerad fisk med potatismos och remouladsås.

Favoritprodukt: Ost i alla former.

Roligaste delen i jobbet: Att vara med och göra skillnad och att mitt jobb är väldigt operativt med koppling till butik.

Bakgrund: Hemköpsresan startade 2010 i butik på i stort sett alla avdelningar under tio år. Praktik inom Dagabs hållbarhetsteam som ledde till en tjänst. Hållbarhetsjobb hos Dagab och Axfood. Hållbarhetsansvarig på Hemköpskedjan i början av 2022. Tidigare erfarenhet från Zambia med socialt företag som yrkesutbildade kvinnor under två år.

Utbildning: Dubbel kandidatexamen i Internationellt samarbete och utveckling samt Internationell hälsa på Södertörn Högskola. Påbörjad master i miljökommunikation på SLU.

Fritid: Innebandy, vänner, familj och vandring. Vara i Dalarna där släkten kommer från.

Mål: Att göra skillnad, både på ett yrkesmässigt och personligt plan.


Artikeln är en del av vårt tema Mötet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094