Hon har studerat över hela världen – nu vill hon få svenska butiker att sälja förpackningsfritt

Förpackningslöst, zero waste, lösvikt. Kärt barn har många namn, men det handlar helt enkelt om att minska förpackningarna och därmed nedskräpningen.
Estefania Coral startade och drev tillsamman med Johanna Björkman och Fanny Näslund den förpackningslösa pionjärbutiken Vågen i Östersund, som 2020 belönades med Änglamarkspriset.
Projektet avslutades och Estefania Corla driver nu det nystartade företaget The Waste Free Co i Uppsala. Nu är huvudinriktningen att etablera lösviktsavdelningar i vanliga dagligvarubutiker, och företaget driver ett pilotprojekt tillsammans med Ica Kvantum Gränby.
– Men jag vill också höja medvetenheten och sprida konceptet till andra branscher, säger Estefania Coral.
Historien börjar med hennes uppväxt i Colombia.
– Det var ganska tufft även om vi hade det bra. Jag vill hjälpa mina föräldrar på något sätt.
I tioårsåldern började hon sälja godis till kamraterna i skolan.
– Pappa förklarade hur det fungerade med marginaler, och hur jag kunde räkna ut vilket pris jag måste ta. Jag upptäckte hur kul det var med marknadsföring. Jag hade en blogg och jag älskade att skriva och berätta historier.
Lite senare praktiserade hon på en förening som arbetar med social gastronomi.
– Vi höll till på en ö, där vi lärde människor att laga mat, för att få extra inkomster genom att servera turister. Där lärde jag mig mycket om det enkla livet och kärlek till naturen.
– Sedan kom turister och slängde en massa skräp. Det gjorde allt tydligt för mig. Jag vill inte bli gammal och säga att jag inte gjorde någonting för att hjälpa dessa människor, mig själv eller planeten. Jag vill göra något som gör någon slags avtryck.
Efter flera år med studier och praktik över hela världen landade Estefania Coral i Sverige.
– Planen var att stanna ett år. Jag tänkte uppleva en vinter i Sverige.
Sedan träffade hon sin make, covid-pandemin kom, och de fick barn.
– Nu vill jag stanna mycket längre. Jag har fått chansen att fortsätta lära mig göra affärer.
Under åren i Östersund startades också Vågen, som sedan lades ner när grundarna gick skilda vägar.
– Vi tänkte att lösningen var att ha en oberoende affär, som sålde förpackningslösa varor i bulk. Det fungerar bra i andra länder. Men i Sverige går man till snabbköpet för att köpa allting.
I det nya företaget vill Estefania lyfta in det förpackningslösa sortimentet i en större butik. Något som redan testades av Vågen på Ica Maxi Östersund. Nu är det Kvantumbutiken i Gränby som är pilot.
– Jag förstår att en dagligvarubutik finns till för att tillfredsställa olika behov, och det skulle vara fantastiskt om de också kunde ha små avdelningar med förpackningsfria varor. Det är också viktigt att jag fått till ett samarbete med Strongpoint som har all teknik för att göra det enkelt för både butikerna och kunderna, säger Estefania Coral.
Estefania Coral
Aktuell: Med nya företaget The Waste Free Co.
Familj: Man och dottern Olivia, 4.
Fritidsintressen: Matlagning, läsning, gå till gymmet och vara med min dotter.
Ålder: 32
Favoriträtt: Colombianska arepas.
Vill bjuda på middag: Kanske Shakira, eller någon från dagligvaruhandeln för att höra om deras framtidsvision.
Bakgrund: Har bott och studerat i USA, Kanada, Frankrike och Spanien. Bachelorexamen i Food studies och masterexamen i Culture and arts management med fokus på marknadsföring och kommunikation. Praktiserade hos Ferran Adrià på den världsberömda restaurangen El Bulli.
Bästa beslut: Att flytta till Sverige.
Mentor: Nils Engvall som äger webbyrån Wasabi Web.
Artikeln är en del av vårt tema Mötet.