23948sdkhjf

Bondebas varnar för lägre produktion

LRF:s ordförande Caroline Trapp är orolig för att EU:s jordbruksreform ska leda till att den svenska jordbruksproduktionen minskar.

– Eftersom Sverige ligger bland de länder i Europa som har lägst lönsamhet i de här sektorerna, finns det en risk att vi slås ut av den övriga europeiska kött- och mjölkmarknaden när EU marknadsanpassar jordbrukspolitiken, säger hon till Dagens Industri.

Hon hävdar att Sverige ligger på en för hög kostnadsnivå på grund av höga dieselskatter och kostnader för djur- och miljöomsorg som omvärlden inte har. Ändå får bönderna inte ut ett högre pris för produkterna på marknaden.

Hon pekar även på att reformen sänker prisstödet till mjölkprodukter, vilket får konsekvenser för den svenska mjölkproduktionen.

– Det betyder att det blir tufft, både för mejeriindustrin och för bondeledet. Det handlar om hur mejerierna klarar av att hålla uppe prisnivån när man sänker det fastställda priset inom EU, säger Caroline Trapp, till DI.

– Det finns ett visst hot att svenska bönder inte klarar konkurrensen med övriga Europa, säger hon.

Reformen innebär att EU ska ge stöd till enskilda gårdar oavsett produktion. Syftet är att stimulera bönderna till att producera det konsumenterna efterfrågar i stället för det som ger mest EU-bidrag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079