23948sdkhjf

Ica kommenterar inte Hagenaffär

Anders Fredriksson, ordförande i Icahandlarnas förbund, säger att han varken kan bekräfta eller dementera uppgifterna i Dagens Næringsliv om att förbundet försökt att köpa ut Stein Erik Hagen, vars familjebolag Canica äger 20 procent av aktierna i koncernbolaget, Ica AB.

- Jag kommenterar överhuvudtaget inte våra interna angelägenheter, säger han till Fri Köpenskap.

Enligt den norska tidningen var det våren 2002 som förbundet försökte att köpa ut Stein Erik Hagen för drygt fem miljarder kronor. Även Ahold försökte pressa honom att sälja.

Dagens Næringsliv, som intervjuat Stein Erik Hagen, skriver att norrmannen fruktade för sitt liv när striden om Ica rasade som värst.

- Jag kallade in mina vänner och meddelade att om jag skulle omkomma på något underligt sätt, så skulle de veta var de skulle söka, sade han enligt tidningen.

Enligt Dagens Næringsliv hade Aholds förre Europachef Jan Andreae vid en middag med Hagens högra hand, Peter Ruzica, sagt att han skulle ödelägga Hagens renommé för alltid om han inte ville sälja sin andel av Ica.

Ruzica bekräftar uppgifterna för Dagens Næringsliv.

Enligt Hagens uppgifter till den norska tidningen fick han ett brev från Ica Förbundet tio dagar efter middagen som ska ha hållits i Prag den 9 april 2002.

På tre rader stod att förbundet bjuder 5,1 miljarder svenska kronor för Hagens 20 procentiga andel i Ica-koncernen och han fick fyra dagar på sig att ta ställning till budet.

Till Fri Köpenskap säger Stein Erik Hagen att uppgifterna i Dagens Næringslivs artikel i stort sett är korrekta.

I fredags meddelade Ahold att Jan Andreae avgår som Europachef. Avgången skedde sedan han utsatt för hård kritik i holländska medier om de båda motstridiga sidobrev som han undertecknat. Breven skrevs i samband med att Ahold köpte halva Ica-koncernen våren 2000.

Jan Andreae har inte velat kommentera uppgifterna i Dagens Næringsliv, skriver tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079