Svenska Dagbladet skriver i dag om att branschen anser att vi äter för mycket salt i Sverige. Men än så länge är företagen inte beredda att sänka salthalten. I Finland däremot gäller andra krav på hur hög salthalten får vara. Dafgårds till exempel har en finländsk lågsaltad version av sina produkter och en svensk normalsaltad.
– Svenskarna accepterar inte för lite salt, det går en smärtgräns för att konsumenterna ska gilla produkterna, man kan inte ta ett jättekliv med en gång, säger Christina Karlsson, dietist och hälsoansvarig på Ica till SvD.
I USA går företaget Campbell i bräschen och minskar saltet i sina soppor med upp till 45 procent från augusti.
Representanter för livsmedelstillverkarna deltar i ett saltprojekt tillsammans med Livsmedelsverket. Under året ska projektet komma fram till riktlinjer för en långsam sänkning av salthalten i maten.
Matproducenter fortsätter salta
Ännu är inte svenskarna mogna för produkter med lite salt. Därför sänker inte tillverkarna salthalten i maten.