Okänt kött i var tredje köttfärs

| Av Tomas Lauffs / TT | Tipsa redaktionen

Kontroller av butiksmalen nöt- och blandfärs i butiker visade på stora brister i hur köttet hanterats.

Myndigheterna i Västra Götaland och Halland genomförde 2017 kontroller av butiksmalen nöt- och blandfärs i butiker samt oxfilé som serverades på pizzerior.

– I upp till 30 procent av analyserna visade att nötfärsen även innehöll kött från andra djur, säger länsveterinär Emma Andersson på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, till TT.

Det rör sig i flera fall om gris och i något fall om får och get. En tredjedel respektive en fjärdedel av färsen innehåller även mer av proteinet kollagen och fett än vad som står angivet på förpackningarna.

När det gäller butiksmalen färs tros dålig hygien vara orsaken.

– Vi misstänker att man malt fläskfärs, eller blandfärs, och att man då inte rengjort kvarnen ordentligt efteråt, säger hon.

Vid kontroll av oxfilépizzor fann man bara ett fall där köttslaget avvek, men det är oklart vilket djur det rör sig om.

Kan gälla hela landet

TT: Nu har ni kontrollerat kött i Halland och Västra Götaland, men går det att anta att resultatet gäller som ett tvärtsnitt för hela landet?

– Det är alltid svårt att spekulera i, men jag skulle tippa på att det ser likadant ut överallt.

Att blanda in andra köttslag i nött är problematisk av flera anledningar. Dels handlar det om generell hygien.

Läs också: Kedjorna reagerar på köttlarmet

– Har man dåliga rutiner för rengörning, har man kanske också dåliga rutiner innan man maler. Då finns det risk för bakterietillväxt, säger Emma Andersson.

Det handlar också om att fläskkött kräver annorlunda hantering än nöt. Nötkött går att äta rått, givet rätt hantering, medan fläskkött bör hettas upp ordentligt före servering.

– Som konsument måste man veta vad det är man har i förpackningen, för man tillagar sin mat därefter.

"Man ska inte bli lurad"

Det finns också en rent integritetsmässig aspekt vad gäller köttets typ, påpekar hon:

– Kanske har man valt att inte äta fläsk eller nöt. Man ska inte bli lurad, man har rätt att veta vad det är man köper.

Kontrollarbetet fortsätter 2018—2019, men kommer då att koncentreras till spårbarhet.

– Det handlar om att kunna säkerställa att aktörer har ordentlig dokumentation: vilken leverantör rör det sig om, vilket slakteri har man beställt från och från vilken producent kommer livsmedlet från?



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Krönika:
Krönika
Hur vill du ha det med säljarna?

Lidls reklam inför rätta

Jämförelse mellan kedjans egna produkter med andras gick för långt enligt leverantörerna.

Krönika: Glad Nouroz!

Coop säger upp sitt avtal med Postnord

På nytt jobb
Efter 16 år – nu slutar hon på Virke

Nyhetsbrev

Lidl öppnar ny butik i Mora

Ersätter den gamla butiken.

Arkiv

Företag anmälda för brister i kemikaliekontroll

Krönika: Matpriskollen: Vegetariskt fortsatt trendigt

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Chokladstölder plågar butikerna

Den senaste veckan har två stölder av stora mängder choklad uppmärksammats i Västsverige.

Vatten, te och kaffe ökar för Coca-Cola

De föreslås till Cloettas styrelse

Britten Alan McLean Raleigh föreslås till ny ledamot i konfektyrföretaget Cloettas styrelse. Samtidigt föreslår valberedningen omval av styrelseordföranden Lilian Fossum Biner.

Kycklingtrenden saktar ner

Mängden slaktad kyckling i Sverige ökade inte i samma takt som de senaste åren, visar statistik från Jordbruksverket.

Lidl storsatsar i Irland

Så blir de nya avgifterna

I mars börjar Postnord ta ut moms och avgift för alla de postförsändelser som levereras från tredje land.

Ostsatsning ska stå emot europeisk våg

Med en ökande europeisk ostproduktion ser Arla att man behöver stärka konkurrenskraften för svensk ost. Det gör man genom att öronmärka 100 miljoner kronor till investeringar för sin ostproduktion.

Slakterifusket leder till åtal

Tidigare ägaren av ett västsvenskt slakteri åtalas bland annat för brott mot livsmedelslagen efter att ha förfalskat kontrollmärkning vid slakt.

Bra start för Oumph-pizzan

Extra i Hagfors blir Coop

Coop Värmland bygger om butiken Coop Extra i Hagfors till en Coop. Nyöppning med det nya namnet är planerad till april. – Välkommet, säger butikschefen Johan Wiberg till Fri Köpenskap.

Ska ge snabb leverans av läkemedel – dygnet runt

Renkorv inte alltid ren

På nytt jobb
Ny vd på Strongpoint

Itab levererar till Spanien

Karma till Storbritannien

Handlarna mer optimistiska

Pricer ökar omsättningen

Netto – ett skrämmande exempel

Snacksen lyfte Pepsico

Unilever hotar med att lämna Facebook

Näthandel stärker konkurrens

Hemköp vill förbättra sin Karma

Hoppfulla ministrar efter möte

Gurkorna blir till ”ortens batonger”

Ny lågpriskedja ska stoppa tyskarna

Plus

Krönika: Hur ser framtidens butik ut, post-strukturomvandlingen?

Krönika: Oväntad bonus på toa

Sänd till en kollega

0.208