23948sdkhjf

Willys förutspås starkt kvartal

En stark dagligvarumarknad under fjärde kvartalet tillsammans med lätta jämförelsetal bör ha lett till en positiv utveckling för Axfood under fjolårets sista kvartal, främst inom Willys.

Den bedömningen görs inför Axfoods bokslutsrapport, enligt en rad analyser.

SEB räknar med att Willys rapporterar en jämförbar försäljningstillväxt på 4,0 procent och en marginalförbättring under kvartalet. Den starka trenden kan emellertid delvis motverkas av Hemköp, där banken räknar med att trenden håller i sig med marginalförsämring och nolltillväxt på jämförbar bas.

Handelsbanken tror också på en stabil utveckling under det fjärde kvartalet, men påpekar samtidigt att helårsguidningen för 2018 innebär ett riskinslag. Kursuppgången i Axfood på 12 procent sedan niomånadersrapporten ställer krav utsikterna.

"Om Axfood håller fast vid sin tradition att ge guidning för helårets rörelseresultat, ebit, tror vi att en försiktig guidning som indikerar ett oförändrat resultat kan utlösa en negativ kursreaktion", skriver Handelsbanken.

För 2017 har Axfoods guidning varit ett rörelseresultat "i linje med" 2016 års utfall på 1.902 miljoner kronor.

"Eftersom Axfood troligen kommer att ha högre kostnader som en följd av sin ambition att driva online-försäljningen, förutser vi en långsammare resultattillväxt framöver, vilket vi räknar med kommer att reflekteras i ledningens utsikter", skriver Nordea i en analys.

Viktiga punkter inför rapporten:

* För det fjärde kvartalet spås en resultatökning på 7,7 procent till 432 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning av fyra analytikers prognoser.

Det ger ett väntat rörelseresultat för helåret 2017 på 1.920 miljoner kronor.

* 2018 års rörelseresultat väntas öka med 4,3 procent till 2.002 miljoner kronor, enligt analytikerna.

* Rörelsemarginalen för helåret 2017 spås ha pressats till 4,2 procent (4,4), en nivå som väntas bibehållas 2018.

* Utdelningen spås bli 6:42 kronor per aktie för 2017 (6:00), enligt SME Direkt.

Rapporten presenteras tisdagen den 6 februari klockan 7.00 och en presskonferens inleds klockan 9.30 samma dag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109