23948sdkhjf

Omtag för pakethantering

Chefredaktör Maya Saksi om Coops uppsagda avtal med Postnord.

Coops uppsägning av postombudsavtalet förvånar inte PostNord som lugnt inväntar omförhandlingarna. Men det finns mer att säga om frågan än att ersättningen för butikerna är låg. Ersättningsfrågan är viktig, under året har butiker valt att säga upp avtalet med Postsnord på grund av ersättningsnivån som inte täcker kostnaden för de fler anställda som krävs för att hantera verksamheten.

Dels handlar det om volymerna per se, jag har med egna ögon sett hur paketvolymerna svämmade över och butikerna fick skapa tillfälliga lagringsplatser bland ölbackar och returglas och andra trånga utrymmen. Det är knappast befrämjande för arbetsmiljön och de anställda som måste åla sig fram mellan paketbergen.

Dels handlar det om säkerhet, med kunder som inte vill legitimera sig när de hämtar ut paket som kan innehålla båda vapen och narkotika. Dessutom ökar risken för rån och inbrott när kontanthanteringen har säkrats upp. Paketen blir mer attraktiva när inte alla butiker kan låsa in paketen på ett stöldsäkert sätt, särskilt under jul.

Dels handlar det om att pakethanteringen är en av flera viktiga samhällstjänster, särskilt på små orter när Postverket som sedan blev Posten AB på 00-taletlade ner hela sitt nät av traditionella postkontor.

Och – ett sista dels – handlar det om att vi är ett samhälle i förändring. Köpcenter efter köpcenter ekar allt mer tomt, att åka och handla är inte lika attraktivt längre. Frågan om hur paketen, ersättningarna och säkerheten ska hanteras är en större branschöverskridande fråga som måste få en lösning.

Artikeln är en del av vårt tema Ledare.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111