23948sdkhjf

Flit, driv och strävsamhet speglar livsmedelsföretagen

Anders Canemyr om svårigheterna - och möjligheterna för att driva företag i Sverige.

Vad tänker du på när du hör ordet ”industri”? Är det skorstenar, fabriker och rök eller är det företagsamhet, utveckling och möjligheter? Får du positiva eller negativa känslor? Eller kanske både och?

Ordet ”industri” kommer från latinets ”industria” som betyder ”flit, idoghet, sysselsättning”. Det gillar jag. Särskilt ”flit”. Det fångar nämligen väldigt mycket av det jag har fått uppleva i mina möten med våra medlemsföretag under det år som jag har varit tillförordnad vd för Livsmedelsföretagen. Och om du som läser ska ta med dig en enda sak från min krönika så vill jag att det är följande: det går inte att driva ett livsmedelsföretag i dagens Sverige utan just flit.

Det finns många fördelar med att vara verksam i vårt avlånga land. Goda och konstruktiva relationer mellan fack och arbetsgivare, etablerade mekanismer för konfliktlösning, välordnade myndigheter, hög rättssäkerhet och juridisk förutsägbarhet, en allmän känsla av samhällelig trygghet och ordning. Allt detta gör Sverige till ett bra land att både leva i och driva företag i.

Men allt är inte guld och gröna skogar, vilket blir uppenbart när jag träffar våra medlemmar och andra företagare. Det finns många företeelser i det svenska systemet som försvårar för företagande. Höga arbetskraftskostnader som gör det svårt – om inte omöjligt – att konkurrera med våra grannländer. Snårig byråkrati som innebär att företagaren måste lägga mer tid på pappersexercis än på att utveckla sin verksamhet. Stelbenta och snäva tolkningar av EU-regler som handikappar svenska företag gentemot europeiska konkurrenter och kväver innovation och nytänkande. Ett bristande utbildningssystem som inte förmår leverera den kompetens som en alltmer digitaliserad industri kräver.

Nu tänker du kanske, ”Värst vad den där Canemyr var dyster. Det låter ju på honom som att man inte kan driva företag i Sverige.” Men så är det såklart inte. Hade det varit omöjligt att driva företag i Sverige hade Livsmedelsföretagen inte haft 800 medlemsföretag som sysselsätter 50 000 personer och exporterar livsmedel till ett värde av ca 50 miljarder kr.

Men det finns utan tvekan betydande hinder. Och det som gör att våra medlemmar – och egentligen alla framgångsrika svenska företagare – ändå lyckas är just det där ordet jag började krönikan med. Flit. Det är flit och driv och strävsamhet och pannben och jävlar anamma. Man improviserar, man utmanar, man testar, man hittar nya vägar. Man ger sig helt enkelt inte. Sådan är företagaren. Och det är det jag tänker på när jag hör ordet ”industri”.

Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096