23948sdkhjf

Regeringsförslag kan göra maten dyrare

Maten kan bli dyrare om regeringen kör över Alliansen och driver igenom sina förslag till nya regler för återvinning av förpackningar och returpapper.

Regeringen, med miljöminister Karolina Skog (MP) i spetsen, lade i veckan ett förslag om framtidens förpacknings- och returpappersinsamlingar. Enligt Fri Köpenskaps källor är Alliansen inte med på noterna, men regeringen kan komma att driva igenom de flesta förändringar på egen hand.

I svar på Fri Köpenskaps frågor till ministern skriver pressekreteraren Jakob Lundgren att förslagen i huvudsak är förordningsförändringar.

”Sådana har regeringen mandat att själva fatta beslut om”, skriver Lundgren.

Enligt honom ville Alliansen ha ett förslag som hade försvagat principen om producentansvar. Den förde i stället fram ”inslag som skulle inneburit att kostnaderna fallit på exempelvis bostadsrättsföreningar och kommuner”.

”Med anledning av detta avbröts överläggningarna”, skriver Lundgren.

Flera källor uppger att Karolina Skog reste sig upp och lämnade möteslokalen efter att ha förklarat att det inte gick att komma längre i samtalen med Alliansen. Fri Köpenskap har frågat henne om uppgiften stämmer, men Lundgren berör inte frågan i sina svar.

Däremot sågar ministerns pressekreterare kritiken från Förpacknings och tidningsinsamlingen (FTI). Den hävdar att regeringen under remissbehandlingen gjort avsteg från den demokratiska traditionen, vilket den ser som ”förvånande”.

”Särskilt eftersom förpacknings- och tidningsinsamling berör alla hushåll, alla kommuner och hela näringslivet”, skriver FTI i en inlaga till Miljödepartementet.

Redan i Stefan Löfvens regeringsförklaring efter valet 2014 slogs fast att avfallet måste minska och återvinningen öka. ”Ansvaret för insamlingen läggs därför hos kommunerna”. Karolina Skog upprepade löftet i en intervju med Dagens Nyheter i februari i fjol -- trots att riksdagen 2015 uttalade att ansvaret även i fortsättningen bör "ligga kvar på producenterna".

”Kommunerna har ett planmonopol och därför de rätta förutsättningarna för att ta ett helhetsansvar. Ingen annan aktör skulle kunna göra det”, sade ministern enligt tidningen.

Men nu är beskedet ett annat:

"Vi förslår inte en kommunalisering av insamlingen. Förslaget vi har presenterat har bakgrund i att medborgare och kommuner sett ett behov av bättre service och syftet är att tillmötesgå detta behov”, skriver Jakob Lundgren.

Han hävdar att förslaget ”förbättrar servicen samtidigt som det tydliggör att producenterna är de finansiellt ansvariga för insamlingen”.

Lundgren konstaterar att ”många kommuner” redan i dag samlar in förpackningar och returpapper genom avtal med producenterna.

Vi bedömer att den utvecklingen är rationell kommer fortsätta och förstärkas även av detta förslag. Kommunernas roll är viktig när det kommer till insamlingen och nu kommer den även till uttryck i de obligatoriska samråden som vi vill ska äga rum under det tillståndspliktiga systemen”, skriver Jakob Lundgren och sammanfattar:

"Vi har presenterat ett förslag som vi ser möter de behov som finns".

Maten kan bli dyrare om regeringsförslagen drivs igenom, uppger en källa för Fri Köpenskap.

Regeringens förslag till nya regler för förpacknings- och returpappersinsamlingen kan, om de genomförs, leda till att matpriserna höjs, uppger en källa för Fri Köpenskap. FOTO: HÅKAN JOHANSSON/FRI KÖPENSKAP

Källa: Kan handla om

1-5 miljarder kronor

Om regeringsförslaget blir verklighet kan maten komma att blir dyrare säger en källa till Fri Köpenskap. Uppgiftslämnaren bedömer att det kan handla om 1-5 miljarder kronor i ökade årliga kostnader för konsumenter. 

Det blir alltså livsmedelshandelns kunder som får betala eftersom förpackningarna blir dyrare. I klartext betyder det att maten blir dyrare”, säger Fri Köpenskaps källa.

FK har bett Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) om en kommentar, men den har bett att få återkomma när regeringsförslaget – döpt till ”Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper, utveckling av producentansvaren – på nästan 200 A4-sidor har detaljgranskats.

Ledamöter i riksdagens jordbruks- och miljöutskott har liknande besked.

Vi måste studera förslaget först, säger en ledamot som konstaterar att det är ett omfattande förslag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109