23948sdkhjf

Tusentals butiker kan drabbas av snusförslag

Kunder kan förbjudas att själva plocka en dosa snus ur kylen, lägga den på disken och sedan betala

Detta enligt Patrik Strömer, generalsekreterare i Svenska Snustillverkarföreningen.

Regeringen, med socialminister Annika Strandhäll (S) som pådrivande statsråd, vill förbjuda butiker att ha självbetjäning av snus. Endast renodlade tobaksbutiker undantas från regeln.

”Myndiga konsumenter ska behöva be om sin dosa. De anses inte kapabla att plocka i kylen själv utan att drabbas av en obetvinglig lust att förköpa sig på snus”, skriver Patrik Strömer i en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle.
Han anser att självbetjäningsförbudet inte har något med fakta, vetenskap och empiri att göra.

”Förutom den onödiga ombyggnationskostnaden som drabbar nära hälften av de butiker som säljer snus, finns också erfarenheter från Norge som visar att det är de mindre butikernas omsättning som drabbas”, skriver Patrik Strömer.

Han hävdar att bensinstationer och butiker i glesbygd och förorter årligen riskerar 350 miljoner kronor i sammanlagd omsättning.

”Det är flera gånger mer än det statliga driftsstöd till utsatta glesbygdsbutiker som ett flertal partier ställt sig bakom. Politikerna ger med ena handen och rycker undan med den andra”, skriver Strömer i debattartikeln.

Bengt Hedlund, vd i branschorganisationen Convenience Stores Sweden, delar Strömers farhågor om att tusentals mindre butiker riskerar att drabbas ekonomiskt om förslaget blir svensk lag.

– Orsaken att det riskerar att bli dyrt för små butiker är att deras kylar ofta står fritt i lokalen. Att flytta dem bakom kassorna kan medföra stora kostnader, eftersom det ofta krävs att lokalerna byggs om, säger Hedlund till Fri Köpenskap.
Att flytta kylarna bakom disken leder också till minskad försäljning, enligt Hedlund.

– Handlarna vill egentligen inte ha dem fritt i lokalen eftersom det sker stölder då. Men om man ska plocka en dosa åt varje kund, likt en juvelerare, blir det dels mer arbete och dels minskad försäljning.

Patrik Strömer är även kritisk mot att utredaren och lagmannen Göran Lundhal dragit slutsatsen att förslaget får ”mycket små konsekvenser” för näringsidkare.

”Det är ren spekulation, eftersom 40 procent av alla butiker som säljer snus påverkas och främst mindre butiker på landsbygden”.

Han manar nu partier som ”säger sig värna småföretag” och önskar att ”hela Sverige ska leva” att gå emot förslaget. Det skickades till Lagrådet i januari, men har tidigare främst uppmärksammats på grund av förslaget att förbjuda rökning på utomhusserveringar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125