23948sdkhjf

Snacksföretag slår sina påsar ihop

En avsiktsförklaring om ett samgående mellan Rootfruit och Exotic snacks är undertecknat – tillsammans vill man bli marknadsledare inom premiumsnacks.
Snacksbolagen Rootfruit och Exotic snacks planerar att gå ihop – detta efter att företagen undertecknat en avsiktsförklaring som innebär att Rootfruit förvärvar Exotic snacks. Tillsammans hoppas man att bli en aktör som bland annat kan svara upp bra till de trender inom marknaden som drar åt det hälsosammare hållet.

– Utvecklingen går starkt mot hälsosammare alternativ, högkvalitativa snacks och närodlat. De rådande trenderna på marknaden kopplat till Rootfruits och Exotic snacks nya gemensamma erbjudande gör att vi ser goda tillväxtmöjligheter framöver i framförallt Norden, säger Hans Berggren styrelseordförande för Rootfruit Scandinavia, i ett uttalande.

Synergier på flera ställen
Enligt Hans Berggren ser man att det planerade samgåendet skulle ge den nya koncernen en bred produktportfölj, med både snacks i lösvikt och förpackade produkter.

Samtidigt tror man att affären skulle kunna ge bolagen en skjuts i tillväxten utanför Norden, och därmed fortsätta på den bana som Rootfruit nyligen slog in på genom en lansering på den belgiska marknaden.

Målet är att bli marknadsledande inom premiumsnacks. Bland de synergieffekter som identifieras i samband med affären nämns den egna säljkåren, logistik och produktutveckling, effekter som tros bli synliga under nästa år.

– Exotic snacks är en tydlig marknadsledare inom sitt område natursnacks och tillsammans med Rootfruits produktportfölj och goda tillväxt skapar vi en ytterst intressant och ledande aktör på marknaden, säger Hans Berggren.

Köpesumman: 60 miljoner
Förvärvet ska finansieras i flera steg, med en beräknad köpeskilling på 60 miljoner kronor för 100 procent av Exotic snacks aktier.

Dels ska en apportemission genomföras, där Exotic snacks aktieägare byter sina aktier i Exotic snacks mot aktier i Rootfruit, dels ska en nyemission omfattande 7,5 miljoner kronor riktas mot alla aktieägare i Rootfruit. Samtidigt tecknas också avtal om en ny kreditfacilitet som täcker resterande del av summan.

Det betyder att ägarna i Exotic snacks (en grupp investerare organiserade under Credelity Capital) planeras få en andel på 42 procent i Rootfruit, där den störste enskilda ägarens andel motsvarar 8 procent av företaget.

Som ny koncern beräknas den samlade försäljningen nå 280 miljoner kronor under 2018, med ett "tydligt positivt resultat". Affären förväntas vara genomförd i slutet av augusti i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109