23948sdkhjf

Den glömda valfrågan

Peter Lund, vd för Bergendahls, frågar sig: Hur ger vi våra ungdomar samma möjligheter som vi fick?

Med viss förvåning följer jag den pågående valrörelsen, där förutsägbara ämnen som kriminaliteten, försvaret, vården, klimatet. skolan och invandringen dominerar.

Ingen pratar om var våra ungdomar ska arbeta och bo i framtiden. Det är oerhört förvånande med tanke på att vi idag har en ungdomsarbetslöshet på över 15%.

Samtidigt behöver vi inom handeln rätt förutsättningar för att hjälpa våra ungdomar.

Vi ”handlare” kommer få svårt att skapa nya arbetstillfällen framöver. Kostnaderna för lönehöjningar är varje år större än tillväxten. Dessutom pressas butikshandeln av ökad e-handel och att mer matkonsumtion sker på restaurang.

Ungdomen har aldrig varit bättre än den är i dag. Det känns hårt att erkänna; men generellt är dagens ungdom mer välutbildad och välartad än vad vi var.

Jag är ovanlig genom att vara en vd i dagligvaruhandeln som börjat på golvet i mjölkkylen och som utan fina skolor lyckats få branschens bästa jobb.

Jag hade aldrig kunnat göra denna resa om det inte funnits möjligheter för min arbetsgivare att låta mig vidareutvecklas, att någon trodde på mig och gav mig chansen.

Jag hade lätt att få jobb och hitta lägenhet. Det var ganska dåligt betalt och ingen lyx, men jag kunde skapa mig mitt eget liv och få den självkänsla som bara ett riktigt jobb och egna pengar kan ge. Med dagens regler är det få ungdomar som har dessa möjligheter.

I dag läggs det miljarder på diverse arbetsmarknads- bostads- och integrationsprojekt. Det är bara tillfälliga lösningar. Jag vill att partier och arbetsmarknadens parter slänger prestigen och tittar på verkligheten.

Ge oss handlare förutsättningar att skapa riktiga jobb åt våra ungdomar där de snabbt kan växa i sin löneutveckling och återinför rabatten på sociala avgifter.

Avskaffa amorteringskravet och tvinga bankerna att låna ut till ungas bostadsköp. Varför inte göra som i andra länder som till exempel Australien? Där lånar staten ut pengar med förmånliga villkor till det första bostadsköpet.

Ungdomarna är vår framtid – vi måste ta vara på dem!

Det är valets viktigaste fråga!

Peter Lund vd Bergendahls & Son

Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079