23948sdkhjf

Pucko att dribbla med vinnande namn

Nils-Erik Näslund skriver en krönika om det vanskliga med att ändra namn.

Hur Pucko får man bli …

Nej, förlåt, Arla, jag menar egentligen inte det, men frestelsen blev för stor….

Ingen pratar längre om starka märkesvaror, och deras betydelse för branschen. Annat var det på 1960-talet när jag började på Tössbergs, en av två grossister i Stockholm som kom att bilda Dagab i storstan. Då var märkesvaruleverantörerna nästan allt, och vi i handeln småpojkar som beundrade deras kunnande och följde deras goda råd, när dom svepte in på kontoret med sina blädderblock och overheadbilder. Sedan kom 1990-talet och EMV:s genombrott, och sen dess har vi fått ett helt nytt samtalsämne: Hur stor andel har EMV i år?

För några år sedan fick jag för mig att skriva en bok om starka märkesvaror. Jag valde ut åtta med lite egensinniga varunamn och en lång, trygg historia. Ja, ni fattar, Kexchoklad, Kalles, Bullens Pilsnerkorv, Samarin med flera. Alla ville vara med, men Arla harklade sig lite och sa att Pucko, jovisst, men vi funderar på att byta namn till Cocio … Jag tog med dem ändå och tänkte att det där har vi inte sett än.

Jag är ingen stor konsument av chokladmjölk, men köpte en Pucko häromveckan, som sex år senare fortfarande heter Pucko. År 2012 såldes det fem miljoner flaskor för gissningsvis 75 miljoner. Det är mellanmjölk med lite kakao till ett literpris på 30–40 kronor, apropå lantbrukets usla förutsättningar.

Det borde vara en skaplig affär för alla led i kedjan. Varför dribbla med ett namn på en så säker vinnare i svenska folkets hjärtan?

Jag vet inte. Jag ställde aldrig frågan till Arla då, men det har jag gjort nu utan att få ett fullödigt svar. Arla säger nu att ett namnbyte inte är aktuellt eftersom Pucko tillhör dryckessektorns starkaste varumärken. Men det borde man ju rimligtvis tyckt även för sex år sedan, när man ändå övervägde frågan.

Märkesvaror står fortfarande för merparten av branschens omsättning. De pengar som läggs ner på produktutveckling, marknadsföring och säljstimulans är oerhört viktiga drivkrafter för hela branschen. Det borde alla, inklusive de starka handelsföretagen, kunna begripa och uppskatta.

Det ska bli spännande att se vad som händer när näthandeln växer till sig, och när butikshyllornas ögonhöjd blir lika för alla. Håller EMV:s marknadsandelar i sig? Även i kamp med Pucko, inte Cocio…

Nils-Erik Näslund är krönikör för Fri Köpenskap

Analys och ställningstagande är skribentens.

Artikeln är en del av vårt tema Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125