23948sdkhjf

Helautomatiska måltidslösningar

Dagabs nya färskvarulager får fokus på färdigt.

Dagab har i dag invigt sitt nya automatiserade färskvarulager i Jönköping. Lagret ska försörja Axfoods butiksnät i hela Sverige med färskvaror. Närmare hälften av varorna kommer att vara färdiga måltidslösningar.

– Traditionella färskvaror som kött och kyckling kommer att stå för hälften av volymen och färdiga måltidslösningar för hälften. Det är viktigt för vår satsning på tillgodose konsumenternas ökande efterfrågan på färdiga måltidslösningar, säger Dagabs vd Nicholas Pettersson till Fri Köpenskap.

Tillsammans med Axfoods koncern-vd Klas Balkow invigde han den nya anläggningen.

Den är dubbelt så stor som Axfoods tidigare färskvarulager i Jönköping som stängdes i augusti.

Verksamheten flyttades över till det nya lagret, och nu är också automatiseringsutrustningen från tyska Knapp AG på plats och i drift.

– Vi siktar på att kunna hantera mer än dubbla volymen mot det gamla lagret, och det behövs för att vi ska kunna möta trenden med mer färdiga måltidslösningar, säger Nicholas Petttersson.

– En stor fördel med automatiseringen är att lagret kan vara i drift 24 timmar om dagen, sju dagar i veckan och 365 dagar per år.

Även om automatiseringen innebär rationaliseringsvinster medför volymökningarna att all personal på det gamla lagret kan erbjudas jobb i det nya lagret.

– Sedan tillkommer nya tjänster i och med automatiseringen. Det innebär att vi kan erbjuda medarbetarna andra typer av jobb, säger Nicholas Pettersson.

– För oss är det här ett viktigt startskott på resan in i en mer automatiserad värld. Vi kommer att kunna göra och dra nytta av flera viktiga erfarenheter här.

Det kommer Dagab och Axfood att ha nytta av när de planerar och bygger sitt kommande ”superlager” i Stockholmsområdet som ska hantera hela dagligvarusortimentet för både butiker och e-handel. Det beräknas stå klart 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158