23948sdkhjf

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Glädjande besked för landets fiskavdelningar.

De svenska hushållens konsumtion av sjömat har sjunkit varje år sedan 2013. Medan kycklingindustrin har lyckats kapitalisera på proteinskiftet har den svenska konsumtionen av sjömat minskat med 19 procent på fem år.

Läs också: Stor leverantör skapar nytt varumärke och anställer vd: ”Fördubbla konsumtionen”

Men nu är trenden slutligen bruten. Helåret 2018 ökade nämligen hushållens sjömatkonsumtion med 1 procent till ett genomsnitt på 14,24 kilo per hushåll. Det visar siffror från Gfk:s hushållspanel som omfattar 4 000 svenska hushåll.

Det är positivt att trenden är bruten men det finns mycket att göra, menar Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges sjömatråd.

Trots att Livsmedelsverket rekommenderar att äta fisk två till tre gånger i veckan så äter de svenska konsumenterna sjömat endast 1,4 gånger i veckan.

Det handlar om att förenkla för kunder som av tidspress eller andra orsaker vill äta direkt eller laga maten snabbt. Pannfärdigt och måltidslösningar är exempel där branschen kan utvecklas mycket, säger Sigmund Bjørgo till Fri Köpenskap.

Läs också: Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Som Fri Köpenskap kunde berätta förra veckan kliver nu en av Nordens största leverantörer inom Sjömat, Insula AS, ut med ett helt nytt varumärke, Fiskeriet, som ska elda igång utvecklingen.

Det har funnits ett tydligt behov av modernisering – fisk och sjömat har på många sätt inte hängt med i konsumenters utveckling och intresse för matlagning. Likaså tycker många att det känts svårt och otillgängligt att laga fisk. Detta har vi tagit fasta på både i produktdesignen, kommunikationen och hur vi hjälper konsumenterna att upptäcka mer av havens goda smaker, säger Karolina Nygren, marknads -och innovationschef på Fiskeriet.

Lax är fortsatt den populäraste fisken på de svenska middagsborden och stod för ökningen av hushållens konsumtion under 2018. 2018 exporterade Norge totalt nästan 38 000 ton lax till Sverige följt av sill på 6 500 ton och torsk på 5 200 ton.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
6

Matpriskollens undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

Ica-butik har brunnit ned

Kunnig säkerhetschef och modern säkerhet bidrar till vinst

Affärsmannaskap viktigt i en roll som förändras snabbt.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Arkiv
Plus

Chefsintervjun
"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Anammas kunder slussas till Coop

Plus

Mötet
Utmaning: "Alla ska dra åt samma håll"

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Astrid Lovén Persson jobbar för att den siffran ska öka. "Ett ägg per dag tycker jag man kan äta."

Katrineholm förbjuder tiggeri

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

Coop pilottestar e-handel till Landvetter i Göteborg. ”Bara en av väldigt många idéer”, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör på Coop Online till Fri Köpenskap.

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Slakteri skållade levande kycklingar

IcaX med ny app mot det uppkopplade köket

Icas innovationshubb släpper ny lösning.

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Axfood fortsätter köra med Circle K

City Gross och Jontefonden vann pris

Plus

Dagligvarugalan
Vinnarna i fiskdisken på studieresa i Norge

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

Rusta höjer ribban: 19 butiker nästa verksamhetsår

”Vi lägger in en extra växel”, säger etableringschefen Peter Jansen.

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

Hyvlade timmar i Norrköping återställda

Butikerna hyllar vårbudgeten

Slopar buräggen i emv

Plus

Non food kryper närmare maten

Ica byggde hållbarast

Ny Hemköp öppnad i Malmö

Gränslöst sötsugna norrmän rekordhandlade

Priserna stod stilla under mars

Så mycket väntas påsken sälja för

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Allt fler planerar att påskhandla online

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149